19
oktober

Zuinige auto’s worden groener en goedkoper

De ANWB heeft weer nieuwe ranglijsten van de zuinigste auto’s in verschillende klassen gepubliceerd. Vooral de aanschaf van een nieuwe auto in 2014  is deze keer het nodige gewijzigd op het gebied van bijtelling.

De Top 10 zuinige auto’s wordt elk kwartaal samengesteld door ANWB en Natuur & Milieu. Het zijn lijstjes van de allerzuinigste auto’s in drie categorieën: klein, middelgroot en groot, voor zowel benzine als diesel. Zes lijstjes in totaal dus.
Er zijn dit kwartaal elf nieuwkomers. Al maanden lang staat de hybride Toyota Yaris op de eerste plaats in de categorie van kleine benzineauto’s. Nieuw binnen gekomen zijn hier de C3 en DS3 van Citroën. De Opel Insignia is nieuw in de lijst ‘groot benzine’. Ook bij de grote diesels is er een zuinige Insignia bijgekomen.
top10_anwb_benz
Opvallend is het grote aantal nieuwkomers bij kleine diesels. De Alfa MiTo, Opel Corsa, Fiat Punto en Skoda Fabia kwamen binnen op een knappe gedeelde tiende plaats. Bij de middelgrote diesels drongen de Seat Leon en Peugeot 308 tot de lijst door.
top10_anwb_diesel
Veel auto’s in de gepubliceerde Top 10’s vallen bij aanschaf vóór de jaarwisseling nog in de lage (14%) bijtellingsklasse, en die blijft dan nog vijf jaar gelden. Maar bij aanschaf in 2014 wordt de bijtelling voor deze auto’s direct 20%. Dat kan dus veel geld schelen!

Lees hier het volledige overzicht van de Top 10’s zuinige auto’s.