04
november

Zakelijke rijder verantwoordelijk voor groei autoverkoop

Volgens de cijfers van BOVAG en Vereniging RAI zijn in de maand oktober 37,4% meer auto’s op naam gezet dan dezelfde maand vorig jaar. Dit zijn de eerste positieve geluiden over de automarkt die we sinds tijden horen. Maar is alles wel zo rooskleurig en zijn dit de eerste tekenen van herstel?

Het is natuurlijk positief dat er in oktober 37,4% meer auto’s zijn geregistreerd dan vorig  jaar. Maar hoe zit dat eigenlijk? De jaarcijfers tonen wel aan dat alles nog zeker niet zo rooskleurig is als de kop van het persbericht van RAI en Bovag doet geloven. Op dit ogenblik loopt Nederland nog 25% achter op de registraties dan vorig jaar. Een kwart minder auto’s verkocht. Dat is heel veel! Maar waar komt dan die opleving vandaan?

Komt het doordat we steeds meer signalen krijgen dat het weer iets beter gaat met de economie? Of zou het komen door de nieuwe plannen wat betreft BPM en bijtelling volgend jaar. Per 1 januari worden de CO2 normen wederom aangescherpt. Waardoor een groot gedeelte van de auto’s die nu in de 14% categorie vallen, per 1 januari kan het zijn dat de auto ineens in het 20% segment staat. Hierdoor kan het heel interessant zijn om nog voor de jaarwisseling te wisselen van leaseauto. Dat geeft de leaserijder toch nog de mogelijkheid om een aantal jaar 14% bijtelling te betalen.

Om aan de verwachte run op leaseauto’s te kunnen voldoen zou het wel eens kunnen zijn dat een groot aantal leveranciers van de leasemaatschappijen alvast wat auto’s op naam heeft gezet.  De top 5 aan meest geregistreerde auto’s onderschrijft deze bevestiging nog maar eens. De meeste geregistreerde auto van dit moment is de Volkswagen Golf en op de tweede plaats staat de Volvo V40. Dit zijn ook de nummer 1 en 2 van de meest geleasede auto’s van afgelopen kwartaal.

Er kan gesteld worden dat vooral de zakelijke rijder de weg naar de showroom heeft gevonden maar dan vooral om de eigen portemonnee de aankomende jaren te beschermen. De particuliere consument kijkt nog even de kat uit de boom. Wij zijn vooral benieuwd wat de leasecijfers worden van aankomende maanden en of ons gevoel ook juist was.