20
november

Wiebes laat youngtimer in 2016 met rust

De Tweede Kamer accepteerde vorige week het voorstel voor de bijtelling in het tussenjaar 2016. Dit voorstel wordt door heel de branche geaccepteerd en zal voorlopig voor rust zorgen. Vooral de youngtimer branche is erg blij hiermee want zoals het er nu uitziet zal er voor de bijtelling op youngtimers niets veranderen.

Afgelopen periode deden wij al uit de doeken dat het nog interessanter wordt om per 2016 een youngtimer te leasen. Dit heeft vooral te maken met de 35% bijtelling die gerekend wordt over de Waarde Economisch Verkeer in plaats van de cataloguswaarde van de auto. Hierdoor is de bijtelling maar een fractie van die van een nieuwe auto.

In alle gesprekken en verhalen die de ronde deden over de nieuwe bijtellingsregels was het angstvallig stil rondom de bijtelling op youngtimers. De verwachting was niet dat er veel zou veranderen. Maar een kat in het nauw maakt rare sprongen. Gelukkig voor de branche heeft deze kat (Staatssecretaris Wiebes) de youngtimer branche voorlopig beschouwing gelaten en blijft het ook betaalbaar om in 2016 een youngtimer van de zaak te rijden.

Toch blijft het nog gissen wat er na 2016 gaat gebeuren. De uitgestelde Autobrief 2.0, die wordt verwacht medio 2015, zou daar meer duidelijkheid over scheppen. Daarin wordt het beleid voor 2017 t/m 2019 vastgelegd.

Nu de Tweede Kamer de plannen van Wiebes, of moeten we zeggen de branche, heeft goedgekeurd. Gaat het voorstel naar de Eerste Kamer om daar getoetst te worden. Dit zal halverwege december gebeuren. De verwachting is dat de Senaat het plan voor het tussenjaar zal goedkeuren. Voorlopig kan je gerust blijven rondrijden in je Jaguar XJR 4.0 liter compressor van de zaak.