18
september

Wat kost een liter benzine?

Sta je ook wel eens aan de pomp en denk je, “hoe kan die prijs van benzine alweer omhoog zijn gegaan?”. Het zijn vast die verschrikkelijke tankstations die een spelletje met ons spelen. En de overheid steekt ook veel te veel accijns in hun zak en wij maar betalen.

Maar eigenlijk hebben wij met z’n allen geen enkel idee,  wat kost een liter benzine en hoe de prijs is opgebouwd. Om voor eens en voor altijd met dit vraagstuk af te rekenen, is De Rekenkamer (tv-programma van de KRO) op onderzoek gegaan naar de opbouw van de prijs van een liter benzine.

Van ruwe olie die in Saoedi-Arabië de grond uitkomt tot de liters benzine die iedere dag aan de pomp worden getankt. De rekenkamer uitgezocht wat iedere stap in dit proces moet kosten en wie er nou echt aan verdient. Zo kan uiteindelijk bepaald worden wat de prijs van een liter benzine moet zijn.

Zonder al te veel te verklappen, zijn het niet de pomphouders die hun zakken vullen. De kosten van het tankstation zijn maar ongeveer € 0,10 van de totale kosten van een liter benzine. De pomphouders moeten het vooral hebben van de broodjes bal die worden verkocht.

Ben je benieuwd naar wat de accijns is op een liter benzine of wie er het meeste verdient aan die liter? Kijk dan onderstaande aflevering van de Rekenkamer.