29
oktober

Wat is Financial lease?

Bij het leasen van een auto vliegen je de termen om de oren, BPM, MRB en bijtelling. Bijtellingsblog wil een beetje duidelijkheid verschaffen voor iemand die voor het eerst een auto gaat leasen. Eerder gaven we uitleg over bijtelling. Nu duiken we dieper in op Financial lease.

Wat is Financial lease?

Bij Financial Lease wordt het volledige aankoopbedrag van de leaseauto betaald door de leasemaatschappij. Hierdoor wordt het mogelijk om de over de leaseauto te beschikken/te gebruiken zonder op voorhand beschikking te hebben over de financiële middelen om deze in een keer te betalen. Door middel van een maandelijkse afdracht wordt een gedeelte of het volledige bedrag gedurende de looptijd van het leasecontract afgelost. In deze maandelijkse afdracht zit ook de rente verwerkt die moet worden betaald aan de leasemaatschappij.

Mocht gedurende de looptijd van het financial lease contract de auto worden afbetaald dan wordt de auto eigendom van de persoon of het bedrijf dat het leasecontract is aangegaan. Mocht niet het volledige aankoopbedrag en de rente worden voldaan gedurende de looptijd van het lease contract. Dan blijft er een restbedrag over dat na afloop kan worden voldaan om alsnog eigenaar te worden van het voertuig.

Rekenvoorbeeld Financial Lease

Stel je wilt een nieuwe Volkswagen Golf lease via een financial lease constructie. De Volkswagen Golf heeft een waarde van € 20.000,- . De leasemaatschappij schaft de Volkswagen Golf aan en jij sluit een leasecontract af met een leasemaatschappij.

Het leasecontract heeft een duur van 36 maanden en je moet daarom de leasemaatschappij in 36 maanden het aankoopbedrag van € 20.000,- betalen. Dit bedrag wordt vermeerderd met de rente van 5%. Het totaal bedrag dat in 36 maanden terug betaald moet worden is dus € 21.000,-. Wat neerkomt op een maandbedrag van € 583,33 per maand. Na afloop van de leaseperiode zal het eigendom van de Volkswagen Golf automatisch overgaan op het bedrijf/de particulier die het leasecontract is aangegaan.