08
januari

Wat is er al bekend over de Tesla Model 3

De auto waar heel de wereld al meer dan een jaar over speculeerde werd 15 juli 2014 eindelijk officieel bevestigd. Tesla heeft aangekondigd dat het na de lancering van de Model X direct zijn pijlen gaat richten op de kleinere / betaalbare elektrische auto.

Heel groot was het nieuws natuurlijk niet. Het voordeel van een officiële aankondiging is dat er ook een tijdspad bekend gemaakt. Volgens Tesla rolt de Model 3 medio 2016 uit de fabriek en zal het in de loop van 2015 starten met de verkoop. Net zoals bij de Model S en de Model X start de verkoop voorafgaand aan de lancering. De ervaring leert dat een tijdspad tot lancering nog wel eens vertraagd wordt bij Tesla maar dat het wachten meestal wel beloond wordt.

Confirmed: Our Gen III car, due out after Model X, will be named Model 3. http://t.co/PLhUzycSlp pic.twitter.com/noZf17LXre

— Tesla Motors (@TeslaMotors) 16 juli 2014

Er zijn al een aantal specificaties van de Tesla Model 3 bekend. Zo zal de auto 20% kleiner zijn dan de Model S. Qua afmeting zal de Tesla Model 3 concurrentie worden van de BMW 3-serie. De accu-capaciteit is goed voor een bereik van rond de 300 kilometer (200 miles) een bereik dat aanzienlijk hoger ligt dan de huidige generatie elektrische auto’s op de Model S na. Ook is bekend gemaakt dat de Tesla Model 3 in tegenstelling tot de Model S niet gebruik zal maken van een aluminium platform en dat het merk aan het onderzoeken is of het gebruik kan maken van een beter betaalbaar accu-pakket.

Initieel was het idee om de kleine elektrische auto van Tesla de ‘Model E’ te noemen. Tesla was van plan om met de laatste drie modelnamen SEX te spellen. Helaas ging Ford hier voor liggen. Het bedrijf  dreigde Tesla met een rechtszaak over de merknaam ‘Model E’. Uiteindelijk is er gekozen om de auto om te dopen naar de Model III. Elon Musk zei over deze kwestie het volgende:

 I thought this is crazy, Ford’s trying to kill sex! So we’ll have to think of another name.

In een eerder stadium is al gesteld dat de richtprijs van de Tesla Model III rond de $ 35.000,- zal liggen. Hiermee zou het een van de meest betaalbare elektrische auto’s worden van dit moment. Zeker als dit wordt afgezet tegen het bereik van de auto. Het is afwachten of dit nog steeds het geval is op het moment van lancering, de concurrentie zit namelijk ook niet stil. Zo wordt er al gesproken over een opvolger van de Nissan Leaf met een bereik van 400 km.

Tesla Model E voor iedereen?

Omdat de auto pas in 2016 op de markt komt zal de bijtelling voor de Tesla Model 3 zal uitkomen op 4%. Mocht de auto pas in 2017 gereleased worden dan is het nog onduidelijk hoeveel bijtelling er gerekend moet worden voor de Model 3. Medio 2015 zal hier meer duidelijkheid over komen.

Wij blijven de ontwikkelingen van de Tesla Model 3 op de voet volgen. Mocht er meer bekend worden dan zullen wij dit artikel bijwerken.

updated: 10-1-2015