29
april

Volvo V60 Polestar, 350pk, 500 Nm koppel, bijna € 100.000,- maar o zo gaaf!

Wij horen je al denken, “bijna € 100.000,- voor een Volvo, zijn ze helemaal gek geworden?“. We kunnen je vertellen dat was ook onze eerste reactie. Eigenlijk is het nog steeds het eerste dat bij ons opkomt als we denken aan de Volvo V60 Polestar maar de scherpe randjes van die gedachte zijn wel een beetje vervaagd na het lezen van het persbericht.

Als je Bijtellingsblog al een tijdje volgt is het misschien wel bekend dat wij een zwak hebben voor Volvo. De voornaamste reden stamt uit een ver grijs verleden dat Volvo nog echt mooie auto’s maakte en er minder gelet werd op veiligheid en meer gekeken werd naar esthetiek. Denk hierbij aan de prachtige Volvo P1800 en de Volvo Amazon. De laatste tijd grijpt Volvo weer terug naar die tijd en maakt Volvo weer auto’s die een must zijn voor het oog, maar dan met de veiligheidsvoorschriften van deze tijd. Zeker de conceptauto’s die Volvo het afgelopen jaar meenam naar de verschillende beurzen vallen op.

Met deze Volvo V60 T6 Polestar probeert Volvo een auto te ontwikkelen die overal plezierig is. Dat is ze in onze ogen wel gelukt. Qua uiterlijk is de V60 niet onaardig om te zien, zeker niet nu de auto her en der is voorzien van aerodynamische verbeteringen. Ook het interieur heeft de Polestar behandeling gekregen.

Onder de motorkap is pas echt huis gehouden. Zo is het T6 blok doorontwikkeld en heeft het een gloednieuwe dubbele turbo en intercooler gekregen. Deze verbeteringen zorgen voor zo’n 350 pk en 500 Nm koppel en in combinatie met de zestraps automatische versnellingsbak, die vanaf het stuur met de bekende paddles bedient kan worden, zorgt er voor dat de Volvo V60 Polestar in 4,9 seconde naar de 100 km/u sprint. Uiteraard zijn de remmen van de Volvo V60 ook onder handen genomen om het geheel ook in bedwang te houden heeft Volvo de V60 voorzien van 371 mm geventileerde Brembo remschijven voor en achter zijn ze 70 mm kleiner.

Volvo V60 Polestar

Maar ook de rijeigenschappen zijn grondig onder handen genomen. Zo is de auto voorzien van nieuwe vering, die wel 80% stijver zijn dan in de standaard V60 T6. Nieuwe schokdempers, een carbon veerpootbrug en 20-inch lichtmetalen velgen moeten zorg dragen voor een heerlijke wegligging onder alle omstandigheden.

Zoals te verwachten valt is deze Volvo geen aantrekkelijke leaseauto want met een uitstoot van 237 gr/km en een verbruik van ongeveer 10 liter per 100 km wordt voor deze auto 25 procent bijtelling gerekend. De kans is ook vrij klein dat iemand deze auto voor woon/werk gaat gebruiken want er zullen er maar in totaal 750 worden gemaakt en daarvan komen er maar 40 naar Nederland. En met een dergelijk prijskaartje is deze auto alleen maar besteed aan “the happy few”.