26
april

Verzekeringspremie Tesla Model S stijgt met 700 procent [updated]

De Tesla Model S kan door de vele fiscale voordelen erg voordelig gereden worden in Nederland. Helaas voor de Tesla Model S rijders lijkt de verzekeringspremie te stijgen door de peperdure rekeningen die de verzekeraar kreeg voorgeschoteld. Centraal Beheer heeft zelfs de verzekeringspremie verhoogd met 700%.

De schadebedragen aan de Tesla vallen veel hoger uit dan soortgelijke auto’s. Dit komt mede doordat er al snel schade is aan het accupakket maar ook omdat er veel aluminium verwerkt is in de auto. Ook de onderdelen zijn beperkt aanwezig want deze moeten allemaal door Tesla zelf geleverd worden.

Er zijn voorbeelden waarbij het spatbord van de Tesla kapot is gereden. Bij inspectie wordt er opgemerkt dat ook de accu beschadigd is en daarmee loopt de rekening al snel op naar € 47.000,-. Een los accu-pakket van een Tesla kost al € 30.000,- en dan is deze nog niet gemonteerd. Daar komen de kosten van het spatbord en de velg nog bij.

Dit zijn bedragen waar de analisten van de verschillende verzekeringsmaatschappijen geen rekening mee hadden gehouden. Vandaar dat een aantal verzekeringsmaatschappijen heeft besloten de premie te verhogen en geen nieuwe verzekeringen af te geven. Er zijn voorbeelden bekend dat Centraal Beheer de verzekeringspremie van € 700,- naar € 5.800,- heeft verhoogd. Hiermee wordt het rijden in de Tesla Model S ineens een stuk minder aantrekkelijk voor de zakelijk rijder.

Tevens zijn er meerdere onderdelen die niet zo duurzaam blijken. Er wordt op de verschillende fora melding gemaakt dat de lader en de laadstekker vaker stuk gaan dan verwacht. Heel vreemd is dit natuurlijk niet. Dit is pas de tweede auto van Tesla en het merk heeft niet de jarenlange ervaring die merken als Mercedes of BMW hebben. Het is zeker een aandachtspunt waar Tesla verder naar moet kijken want een hoge verzekeringspremie is natuurlijk een extra drempel voor de aanschaf van een Tesla Model S.

Update 26 april 2015

Bezoekers van het Tesla Forum hadden ons artikel gelezen en gaven aan dat deze situatie inderdaad gespeeld heeft maar dat er nog wel andere verzekeringsmaatschappijen zijn die de Tesla tegen de normale prijs verzekeren. Eind 2014 hebben veel Tesla-eigenaren, die hun auto verzekerd hadden bij Centraal Beheer, een brief ontvangen waarin de premieverhoging werd aangekondigd. Sinds deze premiewijziging zijn veel eigenaren overgestapt naar onder andere Delta Loyd. Deze biedt een soortgelijke polis aan als Centraal Beheer. 

Als wij het forum goed lezen dan zijn de Tesla eigenaren vooral ontevreden over de communicatie rondom dit voorval. Centraal Beheer heeft hier meerdere steken laten vallen en heeft heel wat kwaad bloed gezet. Gelukkig voor de Tesla eigenaren biedt Delta Loyd een soortgelijk alternatief. Laatstgenoemde loopt via een tussenpersoon. De tussenpersoon die op het forum vaak wordt genoemd is C.M. van Tol & Zn.