09
maart

Twee heerlijke autoroutes voor in de lente

Nu de eerste zonnestalen ons koude kikkerlandje ook weer weten te vinden vonden wij het hoog tijd om een vervolg te schrijven op een succes artikel. Afgelopen herfst schreven wij een artikel waarin de drie mooiste autoroutes voor in de herfst werden beschreven. Dit artikel was zo’n groot succes dat wij dachten dat het hoog tijd was om hier een vervolg aan te geven.

Ook bij ons is het wel eens weekend, dan maken we tijd voor de fijne dingen des levens. Laten we de auto’s met lage bijtelling of een nieuwste betaalbare elektrische auto even achter ons en nemen we tijd om tot ons zelf te komen en te genieten. Aangezien ons werk en vrije tijd altijd een beetje door elkaar loopt vinden wij het leuk om in het weekend er op uit te trekken met de auto.

Nu kun je natuurlijk de auto pakken en gewoon zien waar de volle tank je brengt. Lekker avontuurlijk maar de kans bestaat dat het grootste gedeelte van de route misschien wel niet zo leuk is. Gelukkig zijn er al genoeg gedocumenteerde routes die je langs de mooiste plekjes in Nederland brengen. Wij kozen twee van de mooiste autoroutes uit die heel passend zijn voor in het voorjaar, als de eerste sneeuwklokjes in de bloei komen tot aan het moment dat de vogels nestjes beginnen te maken.

Rondje Zeeland

Misschien een beetje uit de richting maar toch een van de mooiste autoroutes van Nederland is toch wel het rondje Zeeland. Het achterland van Rotterdam brengt toch een enorme schoonheid met zich mee. Navigerend over de Zeelandse eilanden krijg je geen genoeg van de vergezichten over zee en de heerlijke zilte zeelucht. Je zou er bijna een cd van Blof bij aanzetten.

Rondje Zeeland - Brielle

De route start onder de rook van Rotterdam in een plaatsje genaamd Brielle. Brielle staat bekend om het centrum waar genoeg horecagelegenheden zijn om de route heerlijk te starten met een kopje koffie. Daarnaast zijn er leuke ambachtelijke winkels te vinden en straalt het gehele dorp een nostalgisch karakter uit. Helaas kan er niet te lang stil gestaan worden bij dit dorpje want er valt nog veel meer te zien en de route is nog lang.

Via Rockanje en Hellevoetsluis wordt er gereden door Stellendam. Het vissersdorpje Stellendam is vanaf grote afstand al te herkennen aan de grote wit geschilderde molen Korenlust. Een andere bezienswaardigheid in Stellendam is de haven, waar zo’n 50 kotters liggen te wachten totdat het tij goed is om uit te varen. Wil je zelf genieten van een heerlijk vers gevangen vis, dan is een bezoek aan de visafslag een must.

Van Stellendam vervolg je de weg richting Oude-Tonge. Dit dorp heeft tijdens de watersnoodramp in 1953 het meest geleden onder het hoge water. Vanuit Oude-Tonge gaat de route naar Numansdorp gelegen in de Hoeksche Waard. De Hoeksche waard staat bekend om z’n grote hoeveelheid polders, 60 polders welteverstaan, die tussen 1400 en 1600 zijn aangelegd om dit stuk van Zeeland droog te maken. De dijken die voor de inpoldering zijn aangelegd zijn nog steeds in werking.

Vanuit Numansdorp gaat de autoroute zijn laatste etappe in. Via de dorpen Zuid-Beijerland, Zuidland en Heenvliet komt de route ten einde in de startplaats Brielle. De route is zo’n 141 km lang als er niet van de route wordt afgeweken. De volledige uitgewerkte route kan hier gevonden worden.

Mariahoeve Route

De tweede autoroute die uitermate geschikt is voor een heerlijke autotocht in de lente is de Mariahoeve Route door Friesland en de Noord-Oostpolder. Zoals de naam van de autoroute reeds doet vermoeden start en eindigt deze route in het pittoreske Mariahoeve dat valt in de gemeente Terhorne. Terhorne staat bekend om de locatie, het ligt namelijk tussen de Friese meren. Maar het dorp staat misschien wel het meeste bekend omdat de boekenserie de Kameleon zich hier afspeelde. Er is zelfs een attractiepark over de Kameleon te vinden in Terhorne.

Via Garijp brengt de Mariahoeve Route je naar Jouwer oftewel Joure. In Joure worden jaarlijks de Wereldkampioenschappen Solexracen gehouden en het dorp doet jaarlijks mee aan het Skutsjesilen. Vanuit Joure wordt de weg vervolgd naar Lemmer. De weg rijdt vlak langs het Tjeukemeer waar met veel plezier gekeken kan worden naar de zeilboten die daar langsvaren.

In Lemmer aangekomen heb je snel tijd voor een kopje koffie en een lokale lekkernij want de volgende etappe stuurt je langs de IJsselmeerzijde van de Noord-Oost polder naar Urk. Tot 1939 was Urk een eiland maar door het droogmalen van de Noord-Oost polder bij het vaste land is gaan horen. Toch hebben de inwoners van Urk nog steeds het gevoel dat Urk een eiland is. Ook Urk kent een haven en voor het mooie uitzicht over het IJsselmeer kan de vuurtoren van Urk bezocht worden.

De weg vervolgt zich in zuid-oostelijke richting naar de oude Hanzestad Kampen. Onderweg zal de Ramsgeul, die het Ketelmeer met het Zwarte meer verbindt, onderdeel is van de randmeren worden overgestoken. Eenmaal in Kampen aangekomen is een mooi moment aangebroken voor een welverdiende lunch. Het oude centrum van Kampen heeft meerdere geschikte horeca-gelegenheden waar je goed kunt toeven. Er valt zoveel te zien in Kampen dat dit ook een geschikte locatie zou zijn om te overnachten en van de tijd gebruik te maken om de vele historische bezienswaardigheden te bekijken die dit dorp kent.

De Mariahoeve Route - Kampen

Voor degene die de tocht in één dag willen rijden vervolgt zich de tocht in de richting van Blokzijl via Genemuiden en Vollehove. Vanaf Blokzijl wordt midden door het natuurgebied de Weerribben gereden. Dit natuurgebied staat bekend om laagveen en daardoor ook een turfwinningsgebied en bestaat uit open water en moerasbossen.

Het natuurgebied de Weerribben achterlatend wordt de tocht voorgezet richting Wolvega en Heerenveen. Officieel wordt laatstgenoemde stad niet aangedaan maar volgens ons is een bezoek aan deze stad zeker de moeite waard. Loopt de dag op z’n eind dan is dit een geschikte plek om te genieten van een welverdiende maaltijd, heeft u haast dan kan Heerenveen overgeslagen worden en via De Alde Feanen terug gereden worden naar Mariahoeve.

De gehele autoroute is zo’n 186 km lang en neemt minimaal een dag in beslag. Wil je het rustig aan doen dan is het verstandig om in een van de pittoreske dorpjes onderweg een hotel te pakken en er een weekendje weg van te maken. Eén tip, probeer Kampen op een zaterdag te bezoeken aangezien op zondag de inwoners van het dorp in de kerk zitten. De volledige Mariahoeve route kan hier in detail nog eens nagekeken worden.