04
december

Toyota Verso powered by BMW

Enige tijd geleden hebben Toyota en BMW een partnership gesloten om in de toekomst samen auto’s te gaan ontwikkelen. Er is toen gesproken om samen sportauto’s te gaan bouwen. Maar wat nu blijkt is dat de partnership al een eerste kindje heeft opgeleverd en dat is zeker geen sportauto. 

BMW staat er om bekend dat ze goede motoren maken. Toyota doet dat natuurlijk ook want ze zijn niet voor niets de grootste fabrikant ter wereld maar de motoren zijn over het algemeen een beetje saai te noemen. BMW daarentegen weet altijd motoren te maken met net dat beetje extra. Vreemd genoeg is dat nou net niet de motor die je verwacht in de Toyota Verso, een familieauto bij uitstek.

In de Toyota Verso wordt een 1.6 liter, 110 pk tellende turbodiesel motor gemonteerd. Dit is de kleinste motor uit het gamma motoren die Toyota op de Verso levert. Eigenlijk is het een beetje een vreemde eend in de bijt. Want naast de 1.6 turbodiesel zijn er ook nog 1.6- en 2.0 liter benzine motoren beschikbaar met beduidend meer power. Toyota heeft zelf de motor nog wel aangepast om tot een CO2 uitstoot te komen van 119 gr/km, hierdoor zal over de Toyota Verso 25% bijtelling betaald moeten worden.

Naast Toyota levert BMW voor meerdere merken motoren. Zo zijn bepaalde modellen van Peugeot en Citroen al reeds voorzien van BMW power. Denk hierbij aan de Peugeot 208, Citroen C3, Citroen DS3, etc. In de nieuwe mini’s ligt natuurlijk een BMW motor maar ook Rolls Royce, Wiessman en de McLaren F1 heeft een BMW motor.

Het doel is om in de toekomst te gaan werken aan een auto op waterstof en een sportauto plaform zoals in de initiële plannen was bedacht. Tevens zal ook samen gekeken worden naar het verbeteren van de lithium ion batterijen voor toekomstige elektrische auto’s.