03
september

Top zeven(zitters)

Met jouw partner, de drie kids, je heilige schoonmoeder en alle spullen van iedereen zit jouw mpv al snel vol. De oplossing? Een zevenzitter. Een bedreigende soort, want met de komst van ultrahippe SUV’s en cross-overs. Het blijft nochtans een superpraktische auto die heel handig is in gebruik.

Dacia Lodgy
Om de spits af te bijten beginnen we meteen met een koopje. Met zijn lage prijs van € 15.990 is de Lodgy een kleine lieveling in SUV land. Hij bewijst je heel wat diensten: van de grote koffer tot het bijzonder ruime interieur (vijf of zeven plaatsen), met daartussen de zuinige en levendige motoren. Verleidelijke kwaliteiten. Het is simpel: na één week gebruik kun je hem niet meer missen.

Renault Scénic
We blijven bij de Renault Groep. De Renault Scénic is dé opa van de SUV’s. Met zijn recente tweede facelift blijft de Scénic weerstand bieden.  Achter het stuur merk je zijn ouderdom niet, laat staan zijn soepele weggedrag. De nieuwe 1.6 dCi 130 voegt de nodige pit toe die nog ontbrak en de XMOD-variant geeft hem een leuk, avontuurlijk kantje.

Citroën C4 Picasso
Deze heeft het hoogste discogehalte. Een interieur vol multimediaschermen en met zijn futuristische look verslaat hij zijn concurrenten. De nieuwe generatie is ook aangenaam dynamisch te besturen. De Grand Picasso (zeven plaatsen) is aangekondigd en komt begin volgend jaar deze kant op.

Opel Zafira Tourer
De Zafira Tourer  heeft een geslaagde lijn. Deze wagen geeft je een gastvrij gevoel. De Duitsers zijn goed in afwerking en dat merk je aan het schitterend afgewerkte interieur. Met zijn overtuigende weggedrag, zuinigheid en het comfort staat hij zijn mannetje. Een uitstekende en bovendien erg smaakvolle auto. Dankzij zijn 7-flex stoelensysteem transformeer je hem in een handomdraai van een bestelwagen naar een zevenzitter voor het hele gezin.

Ford B-Max
De Ford B-Max verbaast iedereen met zijn zijdelingse schuifdeuren achteraan en het ontbreken van een B-stijl. Dit zorgt voor een grote toegang met in- en uitstappen. Wat vooral opvalt aan deze auto is de enorme hoeveelheid technologie. De B-Max wordt ook geleverd met 1.0 EcoBoost motor en is onlangs uitgeroepen tot  International Engine of the Year. Het is een kleine maar zeer krachtige motor, en dat merk je echt tijdens het rijden. De B-Max is lekker fel!

VW Touran
De Touran is het langstlopend model uit dit rijtje. En evenmin de leukste met zijn fantasieloze maar wel goed afgewerkte interieur. Vrijwel het tegengestelde van de Citroën C4 Picasso dus. Met zijn tijdloos design gaat hij nog jaren mee. Rijden is al evenzo een positieve opsomming van feiten. De besturing is voldoende direct, de wegligging dik in orde en het comfort idem dito.

Kia Carens
De Carens lijkt meer op de Ford B-Max dan op de Citroën Picasso. Bovendien is de Carens zo stil tijdens het rijden. Het lijkt erop dat de Kia Carens zijn inzittenden zo min mogelijk wil storen. Leuk detail: de schakelindicator. Deze is er voor om aan te geven wanneer je moet schakelen. Een bijkomend voordeel is dat je een hoop brandstof hiermee bespaart. Oja, vergeet niet de garantie van zeven jaar of 150.000 km die je van Kia krijgt.