13
mei

Test SolaRoad succesvol

Zes maanden geleden werd er in Nederland het eerste stukje fietspad geopend dat voorzien is van zonnepanelen in het wegdek. Na een half jaar wordt voor het eerst de balans opgemaakt en kan er gesproken over een succes.

Al meer dan 3.000 kWh heeft SolaRoad geproduceerd in zes maanden tijd. Dat is voldoende om energie om één huishouden voor een jaar te voorzien van elektriciteit. Doorgerekend zou dit een jaaropbrengst van 70 kWh per m2 opleveren. In de laboratoriumtests voorafgaand aan het project was een bandbreedte afgegeven en daarbij zit 70 kWh aan de bovengrens. Een groot succes dus voor SolaRoad.

Opbrengst SolaRoad eerste half jaar

De drie jaar durende test kijkt niet alleen naar de opbrengsten van de SolaRoad maar ook naar de acceptatie van het fiestpad door de gebruikser. Al meer dan 150.000 fietsers zijn over de SolaRoad gereden en uit onderzoek is gebleken dat maar weinig verschil wordt gevoeld met ander fietspad. Ook de acceptatie van de SolaRoad mag als een succes gezien worden.

Sinds de start van de test heeft SolaRoad veel nationale maar ook internationale aandacht mogen ontvangen. De aankomende periode zullen er meerdere testtrajecten worden gestart in Nederland. Tevens is er een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Staat California om daar ook te onderzoeken of de uitrol van SolaRoad tot de mogelijkheden behoort.

Als uiteindelijk op den duur al het Nederlandse asfalt omgezet zou kunnen worden naar SolaRoad dan zou dat een aardige bijdrage zijn in de totale energiebehoefte van Nederland. Helaas is dat nog toekomstmuziek. Eerst moet deze test doorlopen worden en zal het productieproces worden gestroomlijnd maar de eerste stap is met succes gezet.