01
oktober

Tesla Model S, oogstrelend elektrisch

Van de week voor het eerst gesignaleerd op de Nederlandse snelweg, de Tesla Model S. Wij waren in de veronderstelling dat het nog even zou duren voor deze auto ook naar Nederland zou komen. Maar niets is minder waar. De Tesla Model S is vanaf heden ook in Nederland te verkrijgen.

Met oog op de introductie van de nieuwe bijtellingscategorie van 4% komt de Tesla precies op tijd. Als de auto nu nog wordt besteld kan deze nog net voor het einde van het jaar gereden worden en dat betekent dat nog zeker 4 jaar zonder bijtelling rond gereden kan worden.

Enige tijd geleden lazen wij al dat het Europese assemblagefabriek gewoon in Tilburg is gevestigd. Een van de redenen om de assemblage van de Tesla Model S op het Europese vaste land te doen is omdat de dit belastingtechnisch interessant is. Op kant-en-klare geïmporteerde producten wordt namelijk 10% heffing geëist door de Europese Unie. Door de auto in Nederland af te monteren kan de prijs van de gedrukt worden.

Een van de grotere leasemaatschappijen in Nederland, Athlon Car Lease geeft aan dat het al een groot aantal orders heeft voor de Tesla Model S. Een interessante auto voor de leaserijder dus. Hoog tijd dat bijtellingsblog zich ook eens verdiept in de Tesla Model S.

Uiterlijk

Het kan gesteld worden dat Tesla het voor elkaar heeft gekregen om van deze auto en juweeltje te maken. In de rijtest van de Renault Zoe wisten we nog te melden dat de Zoe de eerste echt knappe elektrische auto was. Ook de Model S laat zien dat een elektrische auto niet per definitie lelijk hoeft te zijn. Tesla heeft natuurlijk een naam hoog te houden want de Roadster was ook een van de mooiere elektrische sportauto’s. Een foto zegt meer dan duizend woorden en beoordeel zelf.

Tesla Model S

De Tesla heeft in de verte wel iets weg van een Maserati Quatro Porte maar dan nog iets mooier. De details zijn misschien wel het leukst. Het begint allemaal bij de sleutel van de auto. Deze is in de vorm van de auto en heeft een aantal mogelijkheden.  Door bijvoorbeeld de veiligheidsriem vast te maken, met de sleutel in de buurt, start de motor automatisch. Als het dak van de sleutel langer ingedrukt wordt dan gaan automatisch alle ramen open.

De deurgrepen komen naar buiten geschoven, de vormgeving van de spiegels is een waar kunstwerk. Het klepje van de oplaadstekker zit verwerkt in het achterlicht zodat deze niet opvalt. De Tesla is ook leverbaar met een panoramisch dak. Door het speciale zonwerende glas is het op zonnige dagen nog steeds goed vertoeven in de Model S.

Interieur

Ook aan de binnenzijde van de auto heeft Tesla genoeg tijd besteed. Wat direct opvalt is het middenconsole waar een 17″ touchscreen in is geplaatst. De besturing van alle functies van de auto wordt ook op het scherm gedaan. Bijvoorbeeld het rijdgedrag van de auto bepalen maar ook gewoon streamen van muziek of gewoon internetten. Maar ook de climate control wordt bestuurd vanaf het scherm.

Accu’s

De Tesla Model S is leverbaar in 2 verschillende uitvoeringen. De Model S en de Model S performance. De normale Model S is leverbaar met 2 accu’s. De 60 kWh en de 85 kWh. De eerstgenoemde heeft een actieradius van ongeveer 400 km in optimale omstandigheden en de 85 kWh kan ongeveer 500 km rijden. De Model S performance is uitgevoerd met 85 kWh performance accu en deze heeft dezelfde actieradius als de normale 85 kWh maar met dien verschil dat de performance uitvoering een topsnelheid heeft van 210 km/u en ook sneller naar de 100 km/u sprint (4,4 sec).

Het andere verschil tussen de performance en de normale Model S is dat de performance uitvoering is voorzien van actieve luchtvering dat de rit nog comfortabeler maakt.

Prijs

Bij het zien van al dit moois hadden wij een verwachting dat de prijs van de auto boven de € 100.000,- zou komen te liggen. Gelukkig valt dat mee. Misschien heeft dit ook wel te maken met dat de assemblage in Nederland plaatsvindt. De normale Model S is leverbaar vanaf € 72.600,- en de performance uitvoering zit wel wat dichter tegen de ton aan. De performance heeft namelijk een vanaf prijs van € 97.550,-. Met rijklaar maken zal dat wel erboven uitkomen.