07
maart

Tesla Model E – Is dit de eerste betaalbare elektrische auto?

De betaalbare elektrische auto, nu is het nog een summum maar volgens Tesla’s eigenaar Elon Musk is deze auto ‘right around the corner‘. Nog niet zo lang geleden schreven wij al over de Tesla Model E, zoals de auto nu nog wordt genoemd. Toen was er nog maar weinig bekend over de specificaties van de auto, maar daar komt nu verandering in.

Wat is dan de betaalbare elektrische auto? In de ogen van Tesla is de betaalbare elektrische auto een Tesla Model S maar dan 20% kleiner, een actieradius van 320 km en de helft van de prijs van een Model S dus ongeveer $ 35.000,-. Dat betekent dat de prijs in Europa, afhankelijk van het land,  zo tussen de € 30.000,- en € 35.000,- komt te liggen.

De Tesla Model S is een grote auto en als Tesla het waar kan maken dan zou de Tesla Model E ongeveer 4 meter lang worden, een meter korter dan de Model S. Het zou zelfs mogelijk kunnen zijn dat er wordt gekozen om de elektromotor aan de voorkant van de auto te bevestigen, wat zou betekenen dat auto nog iets kleiner kan worden. De belangrijkste besparing komt natuurlijk te zitten in het gewicht van de auto. De Model S weegt nu ongeveer 2100 kilo. Als we de dit gewicht ook met 20% laten afnemen dan zou de Tesla Model E rond de 1600 kilo komen te wegen.

Volgens de berekeningen zou tegen de huidige standaarden een 48 kWh accupakket de Tesla Model E een actieradius geven van zo’n 240 kilometer. De ontwikkelingen staan niet stil dus op het moment dat deze auto zal uitkomen dan zou het goed mogelijk zijn dat met eenzelfde accu 320 kilometer kan worden gereden. Zeker als de plannen van Tesla omtrent de bouw van de megafabriek voor de productie van lithium ion accu’s doorgaat.

Blijft natuurlijk de vraag of de specificaties van de Tesla Model E voldoen aan de verwachting die het publiek heeft van een betaalbare elektrische auto? Qua actieradius en formaat komt de auto aardig in de buurt. De prijs daarentegen ligt nog iets aan de hoge kant maar is al vele malen betaalbaarder dan de Tesla Model S. Wij zijn benieuwd en wachten de ontwikkelen gespannen af. Wie weet steekt de concurrentie Tesla wel de loef af en komt het al sneller op de proppen met een betaalbare elektrische auto.