05
januari

Subsidie op dieselhybrides verdwijnt in 2015

Met ingang van januari 2015 staan dieselhybrides niet meer op de milieulijst van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland.

De consequentie die dit met zich meebrengt is dat dieselhybrides niet meer in aanmerking komen voor de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). Deze subsidies zijn in het leven geroepen door de Ministeries van Financien, Infrastructuur en Milieu om ondernemers te stimuleren te investeren in milieu vriendelijke technieken. Ondernemers mogen tot 36% van de investeringskosten aftrekken de fiscale winst.

De reden dat dieselhybrides niet meer zijn opgenomen in de Milieulijst van het RVO is omdat ondanks de hybride techniek de dieselmotor te veel schadelijke stoffen uitstoot. Slecht nieuws voor de fabrikanten die vol ingezet hebben op diesel hybrides. Audi heeft zojuist de nieuwe Q7 aangekondigd die zowel als benzinehybride als dieselhybride leverbaar wordt. Volvo, heeft met de V60 plug-in hybrid hier het meeste profijt van gehad. Het merk heeft de bui al zien hangen en het heeft in een eerder stadium al aangegeven dat het voortaan voor de benzinehybride kiest.

Ieder jaar wordt door de RVO de milieulijst aangescherpt. In 2014 werd het totaalbedrag dat aan subsidie al naar beneden bijgesteld. Dit jaar wordt er dus gekozen om de regels omtrent uitstoot strenger te maken. Deze ontwikkeling ligt in lijn met de aangekondigde wijzigingen in de bijtelling die per 2016 van kracht zullen gaan.