19
mei

SMART denkt aan achterwiel aangedreven SUV

SMART, het merk dat bekend staat om zijn mini-cars denkt groter. Na de ForFour moet op datzelfde platform straks ook een SUV op de markt komen. Het is een vreemd idee om te bedenken dat er straks een SUV op de markt is die het onderstel deelt met de superkleine Renault Twingo.

We hebben het al eerder gezien bij Citroen. Het merk maakt op dit moment furore met de Citroen C4 Cactus, een Crossover gebaseerd op het platform van een Citroen C3. Net als Citroen wil SMART het maximale ruimte halen uit het onderstel van de ForFour. Dit zal waarschijnlijk betekenen dat de wielbasis van de SUV iets zal worden verlengd.

Motorisch zal de SUV dezelfde krachtbronnen huisvesten als de SMART ForFour. Dat betekent een drie cilinder atmosferisch blok en een turbo aangedreven blok. Deze wordt waarschijnlijk geleverd met een handgeschakelde vijf-versnellingsbak of een zes-traps automaat. Of het platform ook geschikt is om vier-wielaandrijving te huisvesten is nog de vraag. Audi kreeg het wel voor elkaar om de A1 te voorzien van een Quatro badge en zelfs Volkswagen heeft een Polo met vierwielaandrijving.

Voor Renault biedt dit ook een kans. Het merk heeft zelf nog geen Crossover in het A-segment en zou dus wederom mee kunnen liften op de ontwikkeling van SMART. Voorlopig is de kogel nog niet door de kerk maar de kans is groot dat we binnen niet al te lange tijd toch een SMART SUV zullen zien rondrijden.