03
maart

Seat teased hun nieuwe Crossover

Ieder merk aan de crossover! Het concept crossover stamt uit de tijd van de Willys-Overland Jeepster convertible coupe, we spreken dan over het jaar 1948. Deze combinatie tussen een Jeep en een normale auto kan eigenlijk gezien worden als het startpunt van de term crossover. Door de jaren heen zijn er verschillende fabrikanten geweest die een crossover op de markt hebben gezet maar het segment is pas de afgelopen 5 jaar tot volledige ontwikkeling gekomen.

Wat is nou eigenlijk een Crossover? Dat is voor veel mensen nog onduidelijk. Uit recent onderzoek is zelfs gebleken dat de meeste mensen het verschil tussen een SUV en een crossover niet kunnen maken. De definitie van een crossover volgens Wikipedia is als volgt:

A crossover (or CUV: crossover utility vehicle) is a vehicle built on a car platform and combining, in highly variable degrees, features of a sport utility vehicle (SUV) with features from a passenger vehicle, especially those of a station wagon or hatchback.

We hebben de afgelopen jaren een veelvoud aan nieuwe crossovers op de markt zien verschijnen. Denk bijvoorbeeld aan de Nissan Juke, de Renault Captur maar ook de Citroen C4 Cactus, waar we laatst nog in mochten rijden, is een crossover.

Seat, ook wel de Spaanse divisie van Volkswagen, ontbrak nog als fabrikant van crossovers. Sowieso is het Volkswagen concern wat betreft crossovers maar weinig aanwezig. De Spanjaarden zagen dat in en kondigen tijdens de Autosalon van Geneva dan eindelijk een crossover aan. Er gingen al enige tijd geruchten dat Seat met een crossover zou komen maar beelden hadden wij nog niet gezien. Daar is vandaag verandering in gekomen. Want Seat heeft een tweetal teasers gepubliceerd op hun facebookpagina.

Seat Crossover Teaser 2

Uiteraard gaat het hier om teasers van de nieuwe crossover van Seat dus heel veel valt er nog niet te zien. Wat wel direct opvalt is dat het duidelijk om een Seat gaat. De welbekende koplampen van de Seat Leon zien we bijna een-op-een terug komen in dit nieuwe model. Het is nog onbekend op welk platform de nieuwe crossover van Seat gebouwd zal worden. Onze verwachting is dat dit op het welbekende MQB platform zal worden gedaan, maar er bestaat ook een kans dat de auto het onderstel met de Audi Q3 gaat delen wat oorspronkelijk uit een Audi A5 komt. De productie van de Audi Q3 vindt al plaats in Spanje dus het zou een kleine moeite zijn om in die zelfde fabriek ook de Seat Crossover te gaan produceren.

Vooralsnog moeten wij het met de teasers doen want het is nog onbekend wanneer we de Seat Crossover mogen verwachten.