24
juni

Seat Leon X-perience – Net even iets anders

Ben je op zoek naar die auto die de buurman zeker niet heeft? Dan is de nieuwe Seat Leon X-perience zeker de overweging waard.

Af en toe wordt er een auto gemaakt die niet aan de eisen van 14 procent bijtelling voldoet. Die wordt gemaakt met de bestuurder in het achterhoofd in plaats van de portemonnee. Het heeft er alle schijn van dat de Seat Leon X-perience tot deze categorie auto’s gaat horen.

Waar alle andere modellen van de Seat Leon een kleinere en zuinigere motor met lage CO2 uitstoot heeft gekregen. Krijgt de X-perience gewoon een 2.0 liter of 1.6 liter TDI met 150 dan wel 110 pk. Ook aan de benzine liefhebbers is gedacht want de Seat Leon X-perience is ook leverbaar met een 180 pk sterk 1.8 liter TSI blok.

Wat echt in het oog springt is het exterieur van de auto. Seat heeft het modellengamma eens goed doorgelicht en kwam tot de conclusie dat er nog een allroad uitvoering ontbrak. Het heeft natuurlijk ook gezien dat merken als Opel, Volvo en Skoda successen behalen met de allroad uitvoeringen en dacht dat moeten wij ook doen. Bij welk model kon dat beter dan bij het paradepaardje van Seat. Uiteraard heeft de Leon het nodige plastic meegekregen zoals we gewend zijn bij allroad uitvoeringen. Ook is de rijhoogte van de auto anderhalve centimeter verhoogt en heeft de auto 17-inch lichtmetalen velgen meegekregen.

Misschien het meest interessante aan de Seat Leon X-perience is toch wel de permanente vierwielaandrijving. Standaard stuurt de koppeling het grootste deel van de aandrijfkracht van de motor naar de voorwielen. Bij gripverlies wordt het koppel in een tijdsbestek van milliseconden op soepele wijze naar de achterwielen gestuurd. Dit alles moet de auto beter hanteerbaar maken op de verschillende soorten ondergrond.

Aan de binnenzijde van de auto is ook het een en ander gewijzigd. Het interieur heeft een makeover gekregen. Of zoals Seat het zelf noemt een “premium interieur”. Wij kunnen dat beamen want op de eerste beelden die wij zagen van deze auto valt het interieur direct op. Naast aankleding is ook de uitrusting verder uitgebreid. Zo heeft de Leon X-perience EDS, XDS en Electronic Stability Control meegekregen. Optioneel zijn ook nog full led koplampen en adaptive cruise control beschikbaar.

Aan het einde van het jaar wordt de Seat Leon X-perience bij de dealer verwacht. De prijs zal in aanloop naar de lancering bekend worden gemaakt.