29
juni

Rijtest: Volvo V40 D2 Business met 14% bijtelling

We kregen de kans om kort kennis te maken met de nieuwe Volvo D2, T3 en T5 motoren. Toen we hoorden dat de D2 (met 120pk) in een Volvo V40 Business 14% bijtelling heeft, hoefden we geen moment te twijfelen en zijn we ingestapt. De V40 Business met 14% bijtelling domineert namelijk al een aantal jaar de verkoopstatistieken. Ondanks de elk jaar aangescherpte bijtellingsregels is het Volvo ook dit jaar weer gelukt om de V40 in de 14% bijtellingscategorie te krijgen. En ze hebben ons verzekerd dat levering tot het einde van 2015 geen probleem is.

Leaserijder’s keuze

  • Meest gekozen uitvoering: Volvo V40 D2 Business Summum & Business R-Design
  • Meest gekozen opties: Harman Kardon & Scandinavian Line.
  • Meest gekozen kleuren: zwart (Onyx Black), zilver (Bright Silver) en blauw (Power Blue).

Onze keuze:

  • Volvo V40 D2 Business Ocean Race Edition in het Ocean Blue II met een zwart interieur
  • Business Pack Connect en Premium Audio by Harman Kardon.

De 10 aanschaf-criteria voor de Volvo V40 D2 Business

Zie hieronder onze beoordeling van de Volvo V40 D2 Business o.b.v. de 10 belangrijkste keuzefactoren van de zakelijke rijder.

Ruimte & gemak

Voorin ervaar je voldoende ruimte. Dat komt ook doordat de V40 geen hoge middenconsole heeft. De knoppen op de middenconsole zijn overzichtelijk en makkelijk te bedienen. Gelukkig geen minimalisme aan knoppen. De look-and-feel op de middenconsole komt overeen met de grotere Volvo modellen. Er zijn genoeg opbergvakken. De zit voorin is goed, ook voor de ondersteuning van je onderbenen. Eigenlijk ben je dat ook gewend van Volvo. De ruimte achterin is voor de benen van volwassenen goed, de hoofdruimte is net aan. Als je ook het panoramisch dak bestelt, dan verlies je wat extra hoofdruimte. De bagageruimte heeft een goed volume. Gelukkig een standaard neerklapbare achterbank in 40/60% verdeling. Samenvattend. Een ruime en gemakkelijke auto voor dit segment.

Veiligheid & luxe

Veiligheid en Volvo, moeten we daar nog iets over schrijven bij Volvo? Alle standaard veiligheidssystemen die je van een Volvo verwacht zitten op de V40. Interessant zijn de items waarmee Volvo zich onderscheidt. Namelijk standaard een voetgangersairbag en City Safety. City Safety is een geavanceerd actieve remassistent die tot 50km/h een botsing probeert te voorkomen of de impact hiervan sterk reduceert. We hebben dit niet kunnen testen.

De standaard luxe is net aan genoeg voor de zakelijke rijder met o.a. airconditioning en een kleurenscherm t.b.v. radio / CD / MP3. Daarom raden wij het optionele Business Pack Connect aan. Dit uitgebreide pakket omvat o.a. Bluetooth, Sensus navigatie, Park Assist en Cruise Control en kost tussen de € 795,- en € 2.080,-. Afhankelijk van de gekozen V40 Business uitvoering. Het Bluetooth en navigatiesysteem hebben we niet uitgebreid kunnen testen. Maar de eerste indruk is goed.

Een van de meest gekozen opties is de Scandinavian line (Sensus Pro met Volvo On Call): hiermee houd je contact met hulpdiensten en middels de smartphone app kun je je Volvo voorverwarmen, portieren ont- en vergrendelen en een ritregistratie bijhouden. Vooral dat laatste is voor de zakelijke rijder een welkome aanvulling voor het declareren/doorbelasten van zakelijke kilometers.

Snelwegcomfort versus sportiviteit

We reden met de D2 Business Ocean Race (bewuste keuze) en die stelde absoluut niet teleur. De Ocean Race heeft standaard 16” velgen, net als de basis uitvoering. Onze Ocean Race was voorzien van optionele 17” velgen. De V40 met zijn 17″ velgen zijn een goede mix tussen ‘snelwegcomfort’ en ‘sportief rijgedrag’.

Zakelijke uitstraling/design/reputatie/status

Met een Volvo kun je altijd voor komen rijden. Je klanten krijgen ook geen associaties dat je bijv. teveel aan hen verdient. Je straalt ook niet direct zakelijk succes uit, je straalt zakelijke degelijkheid uit. Met een Volvo zit je altijd goed.

Emotie versus ratio

Zie ook punt 4. De ratio is bij een Volvo meer aanwezig dan de emotie. Dat komt ook doordat Volvo vaak de verstandige keuze genoemd wordt. De prijzen zijn goed, het product is goed en de restwaardes zijn goed. En Volvo vergeet de laatste jaren de emotionele kant steeds minder, maar het blijft nog steeds een merk van “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”.

Carkit / navigatie / audio

De standaard audio is afdoende, maar het is niet het sterkte punt van de V40. Onze tip, ga voor een optionele audio uitbreiding. Het is niet voor niets de meest gekozen optie. Vanaf € 675,- heb je al een audio upgrade naar 8 High Performance luidsprekers.

Onze keuze is de Sensus Connect met Premium Audio by Harman Kardon (o.a. 10 luidsprekers, 5 x 130 Watt versterker, Cinema Surround Sound en DVD speler). Als je deze bovenop het optionele Business Pack Connect besteld, dan kost deze slechts € 695,- en daarbij ontvang je nu ook de aantrekkelijke draagbare Harman Kardon Esquire (= luidspreker).

Bluetooth en navigatie is helaas niet standaard op de V40 Business . Kies daarom altijd voor de optie: Business Pack Connect. De door ons gereden Ocean Race Edition had bluetooth en navigatie als optie. Deze hebben we niet uitgebreid kunnen testen, maar de eerste indruk is goed.

Prestatie & verbruik

Het verbruik is volgens de Europese testen goed genoeg voor 14% bijtelling. De prestaties zijn goed, maar de V40 blinkt er niet in uit. Met de nieuwe D2 motor (120 pk) is hij vlot, maar sommige bestuurders zullen terugschakelen voor een snelle inhaalactie.

Bijtelling (klasse + aanschafwaarde)

Netto bijtelling al vanaf € 127,- per maand (o.b.v. 42% belasting), met dank aan de 14% bijtelling. De V40 Business is al verkrijgbaar vanaf: € 25.995,-.

Leaseprijs Volvo V40 D2

Via Volvo Car Lease kan de V40 al geleased worden vanaf € 439,- per maand.

Waardevastheid

Volvo is en blijft een waardevast merk, al vinden wij het een gemis dat de V40 Business uitvoeringen niet standaard metallic lak en een navigatiesysteem heeft. Dat zou namelijk de restwaarde ten goede komen.

Onderscheidende uitvoeringen

Volvo V40 D2 Business Sport

Momenteel is dit de best verkopende uitvoering. Het is eigenlijk een V40 R-Design maar met gratis Business Pack Connect, Winter Line, 50% grotere brandstoftank en een noodreservewiel. Deze uitvoering kost je maandelijks netto € 147,- (o.b.v. 42% belasting). Nieuwprijs € 29.995,-.

Volvo V40 D4 Carbon Edition

Wil je een echt onderscheidende Volvo V40. Ga dan voor de gelimiteerde V40 Carbon Edition. Dat is een Volvo V40 D4 (190pk – 8 traps automaat) met slechts 20% bijtelling. Deze heeft een netto bijtelling van € 208,- per maand (o.b.v. 42% belasting). Hij is er ook als T5 (245pk – 8 traps automaat).

Dit is een bijdrage van www.leaseaholic.nl, @LeaseAholic, Joeri van Dam.

Als er nog vragen zijn over deze rijtest of andere vragen, dan horen wij het graag.