13
december

Renault komt met rivaal Citroen C4 Cactus

Citroen heeft met de C4 Cactus een redelijk succesvolle lancering achter de rug. De opvallende verschijning van Citroen duikt steeds vaker op in het Nederlandse straatbeeld. Dit is landgenoot Renault ook opgevallen. Succes doet binnen de autobranche vaak volgen, kijk maar naar de Nissan Juke, dus Renault is inmiddels ook al bezig met soortgelijk model.

De concurrent van de Citroen C4 Cactus zou soortgelijke afmetingen moeten krijgen. De Citroen C4 Cactus valt volgens de afmetingen  in het C-segment maar staat op het onderstel van de Citroen C3. Dus onderstel-technisch zou je zeggen een auto uit het B-segment. Je zou dus verwachten dat Renault deze auto op basis van het Clio platform zou ontwikkelen. Dat is nou juist wat Renault niet gaat doen. Het merk komt met een geheel nieuw platform wat volgens de bronnen binnen Renault nog goedkoper te ontwikkelen is.

Bij het horen van dat laatste moesten wij direct denken aan het artikel dat wij gisteren publiceerden over de lijn nieuwe budgetmodellen die Renault van plan is te produceren voor de Indiase markt. Dit nieuwe platform is minder complex en wordt voorzien van kleinere motoren zodat de nadruk van de auto op het design en het interieur komt te liggen. Het voordeel van de combinatie van een lichtgewicht auto met de kleine motor is dat de  CO2-uitstoot laag zal zijn. Vanwege de lage bijtelling maakt het de auto dan ook interessant voor de leasemarkt. Aangezien er veel aandacht aan het uiterlijk en het interieur wordt besteed is de verwachting dat deze auto, net zoals zijn rivaal de Citroen C4 Cactus, een vrouwelijke doelgroep zal aanspreken. Het zou dus heel goed kunnen dat de vrouwelijke leaserijders een switch gaat maken van de Mini of Fiat 500 naar dit nieuwe segment.

Het dashboard van de auto wordt volledig digitaal en zal waarschijnlijk uitgerust worden met twee 7-inch touchscreens. Voor een auto binnen dit segment is dat ongehoord. Het eerste touchscreen wordt gemonteerd in het middenconsole, het tweede scherm zal functioneren als instrumentarium achter het stuurwiel. De auto zal ook voorzien worden of Apple Carplay of Android Auto.