24
november

Privé auto de oplossing voor hoge bijtelling in 2016?

Nu de nieuwe bijtellingsregels voor 2016 zo goed als rond zijn wordt het per 2016 een stuk duurder om zakelijk te blijven rijden. Het merendeel van de leaserijders zal per 2016 meer dan 20% bijtelling gaan betalen. Welke alternatieven zijn er eigenlijk?

Een van de alternatieven is al eerder aan bod gekomen en dat is leasen van een youngtimer. Doordat bij een auto van 15 jaar of ouder de bijtelling 35% over de Waarde Economisch Verkeer wordt gerekend is het erg interessant een youngtimer te leasen. Wij hebben zelf de proef op de som genomen en zijn een dag op stap geweest met een Jaguar XJR van 17 jaar oud om te kijken of dit een waardig alternatief is voor de huidige leaseauto.

Een ander alternatief voor hoge bijtelling in 2016 zal zijn dat men de leaseauto alleen maar zakelijk gaat rijden. Als de leaserijder de auto van de zaak niet meer dan 500 km per jaar privé gebruikt dan hoeft er geen bijtelling betaald te worden. Er moet dan wel een sluitende kilometerregistratie worden overlegd bij de belastingdienst maar dat is geen probleem meer met de hedendaagse kilometerregistratie software.

Voor de kilometers die wel privé worden gereden kan een tweedehands auto worden aangeschaft. De besparing op de bijtelling maakt het mogelijk om een leuke tweedehands auto uit te zoeken. Doordat de privé auto minder wordt gereden dan de zakelijke variant zal deze ook langer meegaan dan één leasecontract waardoor de besparing alleen maar op zal lopen. Op de tweedehands markt zijn zeker pareltjes van auto’s te vinden voor een beperkt budget. Wil je echt op safe spelen dan zou er gekozen kunnen worden voor een ex-lease auto. Weinig kilometers en dealer-onderhouden.

Wij hebben het niet wetenschappelijk onderzocht maar we verwachten dat meer zakelijk rijders voor een privé auto gaan kiezen. Iets wat de automotive branche alleen maar zal toejuichen want meer auto’s op de weg betekent ook meer onderhoud en dus meer inkomsten.