30
oktober

Wat is Operational lease?

Na eerder een uitleg te hebben gegeven over Financial lease. Is het hoogt tijd om ook eens de andere kant van de medaille te bekijken en ons eens te verdiepen in de Operational lease.

Operational lease is de meest voorkomende vorm van leasen in Nederland wat betreft zakelijke auto’s dan. Dit is vaak de structuur die gebruikt wordt door bedrijven die hun werknemers een leaseauto aanbieden. Het voordeel van operational lease is dat binnen de maandelijkse kosten naast de aflossing en rente, ook de kosten voor onderhoud, verzekering, wegenbelasting en eventuele andere kosten zijn meegenomen.

Het grote verschil van Operational lease ten opzichte van Financial lease is dat de leasemaatschappij eigenaar blijft van de auto. Mocht het aankoopbedrag van de auto na de looptijd van het leasecontract nog niet terug zijn verdiend dan heeft de leasemaatschappij de optie om de auto door te verkopen. Vanuit dit principe is ook de ex-leaseauto ontstaan.

Rekenvoorbeeld Operational Lease

Stel je wilt een nieuwe Volkswagen Golf leasen via een operational lease constructie. De Volkswagen Golf heeft een waarde van € 20.000,-. De leasemaatschappij schaft de Volkswagen Golf aan en jij sluit een leasecontract af van 36 maanden met een leasemaatschappij. Daar bovenop komen nog eens de rentekosten van 5%. Wat resulteert in een totale leaseprijs van € 21.000,-. De kosten wat betreft verzekering, wegenbelasting en onderhoud zijn gedurende de leaseperiode € 10.000,-. Dus over de totale leaseperiode moet een bedrag van € 31.000,- betaald worden. De maandelijkse kosten zouden dan neerkomen op € 861,- per maand.

Ware het niet dat de leasemaatschappij maar een bedrag van € 500,- per maand vraagt. Na 36 maanden is een bedrag van in totaal € 18.000,- terug betaald. Een restbedrag van € 13.000,- blijft over. Het resterende bedrag wordt door de leasemaatschappij terugverdient door de verkoop van Volkswagen Golf na de leaseperiode. Want de auto heeft na de leaseperiode van 3 jaar nog een restwaarde