16
oktober

Offroad met de Peugeot Partner 4×4

Tijdens Ecomobiel zagen we al de nieuwe Peugeot Partner 4×4 staan. Tijd om eens wat dieper te duiken in de wereld van de bedrijfswagens met offroad kwaliteiten. 

Na ons volledig ondergedompeld te hebben in deze wereld kwamen we er achter dat eigenlijk alleen Peugeot en Citroen bedrijfswagens hebben met 4×4 aandrijving. Bij Citroen zijn de Berlingo, Jumpy en Jumper te krijgen met 4-wiel aandrijving. De Peugeot Partner 4×4 wordt niet door Peugeot zelf gemaakt, dat wil zeggen de auto wel maar het onderstel niet. Het onderstel wordt gemaakt door een Frans bedrijf genaamd Dangel. Dit bedrijf monteert het 4×4 systeem zo onder iedere nieuwe of gebruikte Peugeot Partner.

De 4×4-systeem kan geleverd worden in een aantal verschillende uitvoeringen. Zo  is er de Endurance uitvoering voorzien van 15″ wielen en is er 20 cm bodemspeling . Hiermee rijdt de Partner volgens de makers zonder problemen door ieder terrein.  De performance uitvoering geeft de mogelijkheid om op iedere ondergrond uit de voeten te kunnen. Dit komt doordat het 4×4-systeem is voorzien van een limited-slip differentieel. Waarbij ook gemakkelijk op een gladde ondergrond wordt weggereden. De Extreme uitvoering is voorzien van een Sperdifferentieel en een kruipversnelling.  Waarmee ook met een zwaarbeladen auto kan worden weggereden in lastig terrein.

Maar voor wie is een 4×4 bedrijfswagen nou interessant? Er is in Nederland, maar ook wereldwijd een beperkte vraag naar bedrijfswagens met offroad kwaliteiten. In Nederland wordt de Peugeot Partner 4×4 vooral aan boerenbedrijven, bouwbedrijven verkocht. Ook Natuurmonumenten en postbodes in het ruige Nederlandse achterland (de veluwe) rijden met een Partner 4×4.

Een normale Peugeot Partner is verkrijgbaar vanaf € 11.670,-. Dit is een kale zonder Partner zonder opties. De prijs van de 4×4 conversie van de Partner moet gedacht worden aan een additionele € 6.000,- voor de endurance uitvoering. Voor een Extreme of een Performance uitvoering moet de prijs worden opgevraagd bij Dangel. De Partner valt met het 4×4-systeem nog steeds wel gewoon in het 25% bijtelling categorie.