28
april

Nu al tekort aan BMW i8

Hij is nog niet eens op markt maar nu al is er een tekort van het elektrische topmodel van BMW. De rijk uitgeruste first-editions van de BMW i8 zijn voor 2014 al uitverkocht. Wie nu een BMW i8 besteld krijgt zijn auto pas in 2015. 

De BMW i8 First-Edition die zo’n € 149.000,- moet gaan kosten kon al sinds afgelopen herfst besteld worden bij de BMW dealer. Het prijskaartje was voor de ‘early adopters‘ geen enkel probleem. Er wordt verwacht dat op korte termijn ook een meer standaard uitvoering op de markt wordt gebracht die beter betaalbaar wordt. Maar houdt er rekening mee dat deze prijs ook nog ver boven de honderdduizend euro blijft.

Er is ook meer bekend geworden over de verdeling van de geproduceerde auto’s. Zo zal hoogstwaarschijnlijk een kwart van alle geproduceerde BMW i8’s naar de Verenigde Staten worden verscheept. Twintig procent van de auto’s blijft in Duitsland, 12,5 procent gaat naar de UK en de resterende modellen zijn voor alle overige markten. Dit zal betekenen dat het aantal BMW i8 dat de aankomende jaren in Nederland zal rondrijden, op één hand te tellen is.

Over de absolute aantallen wordt door BMW nooit wat gezegd, dus in dit geval zal het blijven gissen naar hoeveel van de i8’s daadwerkelijk worden geproduceerd. Als wij BMW waren dan zouden we heel veel produceren en ze maar mondjesmaat uitleveren, om zo de auto exclusief te houden en de prijs ook.

Het grote nadeel van de levering van de BMW i8 in 2015 is dat het altijd maar afwachten blijft wat de overheid gaat doen met de fiscale voordelen van het rijden in een elektrische auto. Uiteraard is de BPM en de bijtelling  “in principe” vastgesteld maar de regelgeving daaromtrent is zo fluctuerend als het weer dus het is altijd afwachten. Toch denken wij niet dat de BMW i8 koper zijn koop zal annuleren bij veranderende bijtelling of bpm.