05
december

November is op één na beste leasemaand

Zoals verwacht zorgt het vierde kwartaal voor drukke tijden bij de leaseafleveringen van de autodealers. In november werden 9.896 nieuwe lease-afleveringen genoteerd, wat tegenover de 11.011 stuks van november 2013 weliswaar een min van 10,1 procent oplevert.

Het maandvergelijk is echter niet helemaal fair; vorig jaar begon in deze fase van het jaar immers de stroom van nieuwe plug-in’s op gang te komen. Wanneer hiervan afgezien wordt, blijkt november dit jaar al-met-al een mooie score neergezet te hebben, na oktober is het de beste leasemaand van 2014.

Na elf maanden staat de leasemarkt dit jaar nu op 94.358 registraties, tegenover 94.157 stuks een toename van 0,2 procent. Dit blijkt uit cijfers van VWE, bewerkt door Aumacon. Ook voor december wordt nog enige drukte verwacht, aangezien veel 14 procent bijtellingauto’s na 1 januari in de 20 procent-klasse terecht komen.

Er ontspint zich een fraaie strijd tussen de verschillende modellen. In augustus nog ging de toen nagelnieuwe Peugeot 308 fier aan de leiding in de maandstatistiek, in september nam de Volvo V40 de kop over en in oktober pakte de Skoda Octavia Combi het stokje. Allemaal modellen die in grote meerderheid worden geleverd met 14 procent-modellen.

In november is de Leeuw weer terug aan kop, ditmaal met de stationcarvariant van de 308. Peugeot manifesteert zich daarmee andermaal als dé leaseverrassing van 2014. Het merk heeft nu – na Volkswagen – de tweede plek in het merkenklassement. De afstand tussen beide koplopers is daarbij gering, Volkswagen heeft een marktaandeel van 12,2 procent (vorig jaar nog 13,4 procent), Peugeot staat op 10,6 procent (vorig jaar nog maar 6,7 procent) marktaandeel.