24
oktober

Nissan e-NV200, de elektrische bedrijfswagen van de toekomst?

Het segment elektrische licht commerciële voertuigen bestaat nog niet echt. Daar wil Nissan graag verandering in brengen met de e-NV200. Deze kruising tussen een bedrijfswagen en een busje uitgerust met de elektromotor uit een Nissan Leaf. Heeft volgens Nissan de toekomst.

Op het eerste gezicht is de Nissan e-NV200 helemaal geen speciale auto. Doet hij niets onder voor andere bedrijfswagens. Al moet wel gezegd worden dat qua design er ook binnen dit segment goede stappen worden gemaakt. Als er dichterbij wordt gekeken dan zie je dat er wel degelijk een verschil in zit. De e-NV200 is veel ruimer dan bijvoorbeeld een Kangoo of een Caddy.

Het is nog niet bekend hoeveel liter ruimte de auto heeft. Maar als er gekeken wordt naar de niet elektrische variant dan heeft deze bijna 600 liter ruimte. Nu zal deze ruimte nog iets minder worden aangezien de Lithium-Ion batterij pakket ook nog een plekje moeten krijgen. Maar ruim kan de auto zeker genoemd worden. De auto wordt leverbaar als een gesloten bestelauto maar ook als een personenuitvoering. Waardoor het van een licht commercieel voertuig ineens een familiewagen is geworden, waarmee op zaterdag het gehele voetbalteam kan worden vervoerd. De e-NV200 wordt ook wel de New York Cab van de toekomst genoemd.

De elektromotor uit de Nissan Leaf geeft de e-NV200, 109 pk en een koppel van 280 Nm. Wat uiteraard direct uit stilstand beschikbaar is. De auto heeft geen CO2 uitstoot wat er natuurlijk voor zorgt dat het een bijtellingsvrije auto wordt. De actieradius van de wagen is nog niet bekend maar verwacht wordt dat Nissan naar eenzelfde actieradius als de Leaf streeft. De e-NV200 wordt medio 2014 verwacht bij de dealers.

Wat betreft toepasbaarheid zien wij veel kansen voor het zakelijke gebruik van de auto. Denk bijvoorbeeld aan postbodes die lokaal hun post moeten rondbrengen. Nissan heeft in London in samenwerking met Fedex deze auto getest voor pakketbezorging. Uiteraard is het ook een geschikte auto voor gebruik door het personeel van gemeentes.

Wij hebben de Nissan e-NV200 tijdens Ecomobiel beurs zien staan in meerdere uitvoeringen. Bij Nissan op de stand stond de auto als bedrijfswagen met gesloten bak. Bij Greenes stond de NV 200 geprepareerd als een Greenescab die op aard- en groengas rijdt.