03
december

Nieuwe Nissan Leaf heeft bereik van 400 km

Misschien wel de meest verkochte elektrische auto wereldwijd, de Nissan Leaf, kwam enkele jaren geleden als één van de eerste elektrische massa-productie auto’s op de markt. Inmiddels is het hoog tijd  voor een opvolger. Over de opvolger van de Nissan Leaf wordt mondjesmaat steeds meer bekend.  

Als je iedere Leaf-rijder afzonderlijk zou vragen welk vearbeterpunt Nissan moet aanbrengen in het nieuwe model, dan zou dat zeker het uitbreiden van de accu-capaciteit zijn. Volgens de specificaties zou de Leaf een bereik hebben van rond de 150 kilometer maar in de praktijk ligt dat een stuk lager. Wij mochten enkele maanden geleden plaatsnemen in de Leaf, die functioneerde als deelauto, en kunnen volmondig beamen dat het bereik nog aan de wensen overlaat.

Nissan heeft goed geluisterd naar de Leaf eigenaren want het nieuwe model moet een gelijkwaardig of wel hogere actieradius hebben dan een Tesla Model S. Dat liet Carlos Ghosn vallen tijdens een interview op de Japanse televisie. Het is verder nog niet door Nissan zelf bevestigd maar mocht het waar zijn dan zou dit de eerste echte concurrent worden van Tesla. Het klinkt ons niet vreemd in de oren dat juist Nissan met zo’n auto op de proppen zou komen. In tegenstelling tot Tesla is Nissan al wel in het bezit van een eigen accu-fabriek en zou daarom beter in staat zijn dergelijke accu’s te kunnen produceren op korte termijn.

De nieuwe Nissan Leaf kan dan heel goed in de categorie betaalbare elektrische auto vallen. De lijst met auto’s die in deze categorie vallen is nog wel erg kort. Voorlopig staat daar alleen nog maar de Tesla Model 3, de Nissan Leaf en een elektrische auto van GM op die klaarblijkelijk $35.000,- moet gaan kosten maar waarvan de lanceringsdatum nog onbekend is. Nissan heeft het productieproces rondom de huidige Leaf en de accu’s zo weten te stroomlijnen en daarmee voldoende kosten heeft bespaard zodat er zelfs winst wordt maakt op de Leaf. Met dat in het achterhoofd kan Nissan een van de eerste fabrikanten zijn die een betaalbare elektrische auto op de markt brengt met voldoende bereik.

Wanneer we de Leaf mogen verwachten en wat hij moet gaan kosten is nog onbekend.