09
december

Nederland maakt steeds minder zakelijke kilometers

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistieken blijkt dat wij Nederlanders steeds minder zakelijke kilometers maken. Dit geldt voor zowel de bedrijfswagens als ook voor de personenauto’s.

Meten is weten en laat het CBS hier nou juist een kei in zijn. Volgens de cijfers van het CBS maakt het Nederlandse bedrijfswagenpark zo’n 8% minder kilometers in vergelijking met 6 jaar geleden. De redenen die hier aan ten grondslag liggen is dat het bedrijfswagenpark sowieso afneemt. Steeds minder bedrijven maken gebruik van een bedrijfswagen. De financiële crisis van de afgelopen jaren zal daarbij ook een rol hebben gespeeld.

Ook als het gaat om de personenauto’s die geregistreerd staan op naam van een bedrijf wordt een daling in het aantal kilometers vernomen. De daling is wel minder groot dan binnen de bedrijfsauto’s maar toch zeker nog 4% ten opzichte van 2008. Ook hier geldt dat er steeds minder auto’s staan geregistreerd op naam van een bedrijf en dat er sowieso minder kilometers worden gemaakt. Andere redenen kunnen zijn dat steeds meer mensen gebruik maken van een mobiliteitsbudget waardoor ook alternatieve vervoersmiddelen kunnen worden genomen.

Particulieren zijn daarentegen wel meer kilometers gaan maken. Wij denken dat deze trend zich verder gaat ontwikkelen. Zeker nu er vanaf 2016 fors meer belasting betaald moet gaan worden voor de leaseauto zal het aantal gemaakte zakelijke kilometers ons inziens verder afnemen. Door de komst van het mobiliteitsbudget kan er zelf een keuze worden gemaakt voor het vervoersmiddel. Zo kan het op maandag handig zijn om met de trein te gaan terwijl op dinsdag de auto gebruikt wordt.

Gemiddeld jaarkilometers personenauto's

De bedrijfsauto markt is gebaad bij een goede economische conjunctuur. De afgelopen jaren stonden vooral in het teken van bezuinigen en overleven. Met de komst van een beter economisch klimaat zal deze markt het de aankomende jaren vast beter gaan doen.

Bekijk hier het volledige rapport van het Centraal Bureau voor de Statistieken