09
juli

Natuur & Milieu biedt Nissan Leaf aan via private lease [updated]

Natuur & Milieu, de organisatie die er naar streeft om de balans tussen natuur en mens te herstellen, en de aarde, onszelf en volgende generaties een toekomst te bieden door te kiezen voor duurzaamheid. Deze organisatie wil meer mensen aan een elektrische auto helpen omdat ze zien dat dit de elektrische auto de toekomst is.

In samenwerking met Directlease en Eneco biedt Natuur & Milieu de mogelijkheid om voor net iets meer dan € 400,- per maand een Nissan Leaf te leasen met oplaadpaal. Natuur & Milieu biedt de auto aan gericht op de particuliere markt vandaar dat er voor een private lease constructie is gekozen.

Natuur & Milieu heeft gekozen voor de Nissan Leaf en dat is wat ons betreft geen verkeerde keuze. Wij reden al eens in de elektrische Nissan Leaf van Lomboxnet die ingezet wordt als deelauto in de Utrechtse wijk Lombok. Onze ervaringen met deze auto waren louter positief.

Volgens Natuur & Milieu is het rijden in een elektrische Nissan Leaf goedkoper dan het rijden in een soortgelijke (C-segment) benzine-auto. Volgens de berekeningen zou de Nissan Leaf zo’n € 130,- per maand goedkoper zijn, deze berekeningen zijn gedaan op basis van 10.000 kilometer per jaar en een gebruiksduur van vier jaar.

Volgens ons komt deze berekening aardig overeen met de werkelijkheid. Een soortgelijke benzine-auto via een private leaseconstructie kost minimaal € 400,- per maand en dat is exclusief brandstofkosten. Bij de elektrische auto komt alleen de oplaadkosten van zo’n 6 euro per laadbeurt bovenop en daar zou dan ongeveer 150 km mee kunnen worden gereden. Nu hebben wij wel onze twijfels bij de opgegeven actieradius van de Nissan Leaf want in het model waar wij mee reden was het echte bereik rond de 100 km maar dan nog is de elektrische auto goedkoper en daarbij beter voor het milieu.

Deze tijdelijke actie van Natuur & Milieu maakt deel uit van het overkoepelende Project A15 wat samen met milieudefensie is gestart. De uiteindelijke droom van beide partijen is, de eerste duurzame snelweg ter wereld te maken. Dit wil men bijvoorbeeld bereiken door in 2015, 40.000 mensen in elektrische deelauto’s te laten rijden op stroom afkomstig uit zonne- en windenergie.

De actie loopt nog tot 7 juli en tot op heden hebben al 74 mensen hiervan gebruik gemaakt. Het is ook mogelijk om als ZZP’er gebruik te maken van deze constructie. Geïnteresseerd? Kijk dan even op nuelektrisch.nl voor meer informatie.

Update 9 juli 2014:

De actie waarbij de organisatie Natuur & Milieu de elektrische Nissan Leaf aanbiedt in een private lease constructie is een groot succes gebleken. Tot op heden hebben 340 mensen zich aangemeld voor een private lease leaf en al 30 mensen rijden er in rond. Dit is een hoog aantal zeker als je het vergelijkt met de prognose voor de verkopen van volledig elektrische auto’s dit jaar. Volgens de berekeningen zouden er dit jaar 2.000 elektrische auto’s worden verkocht en als alle aanvragen worden omgezet in daadwerkelijke private lease contracten dan levert Natuur & Milieu een substantiële bijdrage aan de totale elektrische auto verkopen van 2014. Mede door het succes van de actie wordt deze verlengt tot 1 september 2014.