22
november

We leasen met z’n allen minder auto’s

Volgens de cijfers van VNA, de vereniging van Leasemaatschappijen, is de totale lease vloot in het derde kwartaal van 2o13 gekrompen. Zagen we in het tweede kwartaal nog een lichte stijging is de deze nu als sneeuw voor de zon verdwenen.

Hoe komt het dat we met z’n allen minder leasen? Deze daling staat in schril contrast met positieve cijfers die we wisten te melden over een stijging in het aantal nieuwe registraties. Het probleem zit hem niet zozeer in de personenauto’s, want daar wordt nog een stijging genoteerd, waar het echte probleem zich voordoet is bij de bestelauto’s. In het derde kwartaal neemt het totaal aantal geleasede bestelauto af met 1.114 stuks. Waarbij het aantal personenauto’s nog toeneemt met 1.087 stuks.

Over het gehele jaar gekeken wordt er een daling genoteerd van 877 leaseauto’s genoteerd ten opzichte van 2012. Wederom wordt deze daling veroorzaakt door een krimp van het aantal geleasede bestelauto’s. In totaal zijn er 3.221 minder bestelauto’s.

Verontrustende cijfers en de oorzaak zal toch nog zeker liggen in de crisis waarin we de afgelopen jaren hebben gezeten. Zeker het afgelopen jaar is voor veel bedrijven nog zwaar geweest. De laatste restanten bezuinigingen zijn doorgevoerd en waar beter op te bezuinigen dan op de bedrijfswagen. De VNA zelf bekijkt het van de positieve kant. De stijging in het aantal personenauto wordt gezien als een langverwacht herstel van de leasemarkt. De continue daling van het aantal bestelauto’s wordt nog wel als zorgelijk gezien.