12
december

Lease een oldtimer

Soms kan het fiscaal heel interessant zijn om een oldtimer te leasen maar eigenlijk lease bovenal een oldtimer omdat je een liefhebber bent. Tot voor kort wisten wij niet dat het mogelijk was om een oldtimer te leasen maar tijdens de Autosalon Rotterdam liepen we tegen een stand aan waarbij dit concept ons haarfijn werd uitgelegd.Hoe werkt het leasen van een oldtimer? Dat vroegen wij ons ook af dus vandaar dat we er even zijn ingedoken. Er zijn een aantal leasemaatschappijen in Nederland waarbij het mogelijk is om een oldtimer te leasen. Waar we al snel achter komen is dat het eigenlijk gewoon werkt zoals een normale leaseconstructie. Zo bieden de verschillende partijen de mogelijkheid om de auto via een financial lease constructie te leasen of via operational lease.

De meest interessante optie is uiteraard de operational lease. Dit betekent dat het onderhoud en reparatie onder de kosten vallen van de leasemaatschappij. Dat is natuurlijk heel fijn aangezien een oldtimer bovengemiddeld veel aandacht nodig heeft. Uiteraard zal dit zich wel vertalen in een hogere leaseprijs per maand maar wie mooi wil rijden moet dieper in de buidel tasten.

Natuurlijk is het al een voorrecht dat je dagelijks mag rondrijden in een oldtimer, maar wat zijn nou de voordelen van het leasen van een oldtimer?

  • Vrijstelling of een verlaagde MRB (Motor Rijtuigen Belasting) – vanaf 1 januari 2014 geldt dat alle auto’s die ouder zijn dan 40 jaar MRB-vrij zijn. Is het een benzine auto tussen de 26 en 40 jaar dan wordt een gereduceerd MRB tarief betaald van maximaal € 120,- per jaar.
  • Lage bijtelling op een oldtimer – Vanaf het moment dat een auto 15 jaar of ouder is, vormt de waarde in het economische verkeer van de auto de grondslag voor de bijtelling privégebruik auto. Het bijtellingspercentage voor alle auto’s van 15 jaar en ouder is 35% . Heeft de auto dus een waarde van € 5.000,- dan zal over dat bedrag 35% bijtelling moeten worden opgeteld bij het belastbaar inkomen.
  • Oldtimer verzekering – afhankelijk of de oldtimer een lage taxatiewaarde heeft wordt een lage premie betaald.
  • Een oldtimer is waardevast – als een oldtimer goed wordt onderhouden wordt deze op den duur zelfs meer waard.

Leuke bijkomstigheid voor de medeweggebruikers is dat ze kunnen genieten van uw auto als ze voorbij rijden.