18
februari

Komt Tesla met een concurrent voor Fastned?

Heb je ze al gezien? De laadstations van Fastned. Sinds enkele maanden verschijnen er steeds meer laadstations van Fastned langs de snelweg. Goed teken, want dat maakt dat de bewegingsvrijheid van je plug-in hybrid of elektrische auto ineens wordt vergroot. Maar ook Tesla lijkt ook te komen met superchargers stations en heeft zelfs net een deelstation gepatenteerd.

We kennen natuurlijk de eeuwige strijd tussen de verschillende brandstofpartijen; Shell, BP en Esso . Maar er lijkt een nieuwe strijd aan te komen en dat is op het gebied van de laadstations. Want wie straks door heel Nederland wil rijden met zijn elektrische auto heeft natuurlijk een dekkend oplaadnetwerk nodig.

Al enkele jaren geleden dook het bedrijf Fastned in deze markt, en wist een groot aantal van de oplaadlocaties langs de snelweg te bemachtigen. Maar blijft Fastned de enige speler op deze markt of zullen er binnenkort ook andere gegadigden de markt betreden. Bart Lubbers, mede-oprichter van Fastned en zoon van oud-premier Ruud Lubbers, schreef in zijn boek over Fastned dat locatie het meest belangrijk is voor het succes van het bedrijf. Door als eerste een groot gedeelte van de beschikbare laadlocaties in Nederland te bemachtigen, heeft Fastned een voorsprong op de eventuele nieuwe spelers.

Wie zouden die nieuwe spelers dan kunnen zijn? Tesla, de maker van de Roadster en de Model S, zou wel eens een concurrent van Fastned kunnen worden. Op dit ogenblik wordt door Tesla in Europa en Noord-Amerika een dekkend laadnetwerk opgetuigd waar eigenaren van Tesla’s altijd gratis mogen tanken. Maar wordt dit netwerk dekkend genoeg voor bijvoorbeeld Nederland en mag ik mijn Nissan Leaf ook opladen bij deze superchargers? Eigenlijk is de vraag, gaat Tesla naast de grootste EV producent ter wereld ook zelf leverancier worden van de laad-infrastructuur en beheerst het daarmee de gehele keten?

Welke andere partijen zouden de markt kunnen betreden? In Nederland kennen wij nog The New Motion, een partij die laadpunten faciliteert. Zijn die in de markt voor laadstations of houden ze het bij laadzuilen. Het is afwachten hoe de markt zich gaat ontwikkelen, maar een ding is zeker er staat nog veel te gebeuren op laadgebied in Nederland en Europa.