30
juni

Iedere toekomstige Volvo krijgt een stekker [updated]

Dat Volvo veel succes heeft met de V60 PHEV dat was inmiddels bekend. Dat Volvo op basis van dit succes een platform heeft ontwikkeld waarmee iedere toekomstige Volvo kan worden voorzien van een elektrische aandrijflijn, dat is nieuw. 

Met dit nieuwe modulaire platform wil Volvo ook de vervangers van de huidige modellen kunnen voorzien van een elektrische aandrijving. Daarnaast zullen alle conceptauto’s van de afgelopen tijd op hetzelfde platform worden ontwikkeld. Voorlopig is bekend geworden dat de vervangers van de S60 en de XC60 sowieso voorzien worden van het platform en de elektrische aandrijving. De volgende stap zal zijn om ook de Volvo XC 90 de elektrische overstap te laten maken.

De laatstgenoemde Volvo XC90 zal het eerste kwartaal van 2015 worden gelanceerd. Toch is er nog maar heel weinig bekend over deze Volvo XC90 Plug-in Hybrid. We weten nog niet hoe de auto eruit gaat zien, welke motoren er in komen en wat bijvoorbeeld de elektrische actieradius gaat worden. Allemaal details die de aankomende maanden stukje bij beetje vrij zullen worden gegeven. Wat wel bekend is dat de auto zal worden ontwikkeld in de fabriek in Torslanda, Zweden.

Voor Volvo zijn er nog wel wat uitdagingen bij de verkoop van de stekker volvo’s. Het zijn niet goedkope auto’s en zullen dus lastig aan de man gebracht kunnen worden. Dit geldt natuurlijk helemaal als de fiscale voordelen voor deze auto’s komt te vervallen. Volvo ziet dat zelf anders. Volgens Volvo moet je anders aankijken tegen de aanschaf van een nieuwe auto. Je koopt namelijk actieradius. Een nieuwe Volvo heeft een gecombineerde actieradius van misschien wel boven de 1.000 km waar je vroeger beperkt werd tot 500 km. Daarnaast heeft de auto genoeg pk’s om vlot mee te rijden en ook nog eens een hele beperkte uitstoot. Daar betaal je voor.

Wij kijken reikhalzend uit naar alle PHEV uitvoeringen van bestaande Volvo’s maar vooral naar de conceptmodellen die het afgelopen jaar zijn geïntroduceerd.

Update 30 juni 2014:

Dean Shaw, Vice President Corporate Communications van Volvo Amerika heeft bevestigd dat tegen het einde van 2017 alle Volvo modellen verkrijgbaar zullen zijn als plugin hybride. Het modulaire platform dat Volvo gaat introduceren in de nieuwe XC90 zal in aangepaste vormen beschikbaar worden voor alle overige modellen.