14
augustus

Hybride auto’s in trek bij autodieven uit het oostblok

In de Volkskrant  lazen we het verhaal dat de Hybride modellen steeds vaker in trek zijn bij de bendes autodieven uit het Oostblok. Vooral de georganiseerde bendes zien brood in de hybrides en komen in groepen naar Nederland om hun Prius, Lexus of ander hybride auto schoon op te halenMaar waarom wordt er voor een hybride auto gekozen, en waarom komen deze Oostblok bendes naar Nederland om hun auto’s te halen. Op de laatste vraag is het antwoord simpel, wij Nederlanders zijn nogal zuinig en trots op onze auto en mede daarom staat deze gemiddeld vaker bij de dealer voor onderhoud en behandelen wij onze auto’s vaak nog beter dan onze eigen kinderen. Dat is ook opgevallen bij de bendes uit het Oostblok en hoe beter de auto is die ze stelen des te meer is deze waard.

De andere vraag “waarom een hybride” is wat lastiger. Want zeg nou zelf het is in veel gevallen niet om de looks van de auto. De reden is tweeledig, ten eerste wil onze grote vriend Poetin ook dat Rusland mee gaat in de vaart der volkeren en heeft er voor gekozen om in alle grote steden van Rusland subsidie te geven op het gebruik van hybride auto’s. In Moskou is het doel zelfs dat alle taxi’s elektrisch of hybride zijn. Aangezien de aanschafprijs van een nieuwe hybride auto nogal aan de hoge kant ligt is er een levendige handel ontstaan in gebruikte hybrides en wordt deze gevoed met al dan niet gestolen auto’s uit West-Europa.

Hoe groot is het probleem dan eigenlijk in absolute getallen en is het noodzakelijk om de Prius ’s nachts toch maar in de garage te parkeren in plaats van voor de deur. Gelukkig valt dat nog wel mee, in 2012 zijn er in totaal 64 Priussen gestolen ten opzichte van de ongeveer in totaal 11.000 gestolen voertuigen. Dat komt dus neer op minder dan 1%. Gaan we nog wat dieper op de cijfers in dan zien we dat de Prius, Auris of Opel Ampera in de top 20 staat. Eigenlijk geen enkele hybride auto komt voor in deze top 20. Je zou bijna kunnen zeggen dat het hebben van een hybride auto er voor zorgt dat je auto minder snel wordt gestolen.