02
september

Geen bijtelling elektrische auto?

Je ziet ze steeds vaker rijden, volledig elektrische auto’s. Maar als het aan de overheid ligt verdwijnen deze auto’s uit het straatbeeld. Het idee is namelijk om per 1 januari 2014 ook voor de elektrische auto 7% te gaan bijtellen. Dit maakt de aanschaf van een elektrische auto zo onaantrekkelijk dat er wordt verwacht dat de verkoop van elektrische auto’s zal instorten denken de Bovag en de Vereniging RAI.

De prijs van een elektrische auto ligt over het algemeen hoger dan de benzine/diesel equivalent van de auto. Als daar bijvoorbeeld 7% over bijgeteld moet worden dan komt dat in absolute getallen ongeveer overeen met 20% bijtelling op de niet elektrische variant van de auto.  Dan is het op dit moment nog veel interessanter om een benzine of diesel auto te leasen aangezien deze auto’s voor de leasemaatschappijen een veel hogere restwaarde hebben.

Als de verkoop instort zal dit ook de rest van de markt rondom de elektrische auto met zich meetrekken. Denk aan de bedrijven die de oplaadpalen plaatsen door heel het land en leasebedrijven die zich speciaal richten op de groene auto’s. Frans Weekers, staatssecretaris van financiën, ziet het probleem in en is bereid om te zoeken naar een oplossing. Het zal wel een compromis moeten worden want het geld moet op een of andere manier in de schatkist terechtkomen.

De oplossingsrichting waarover wordt gedacht zijn het invoeren van een nieuwe schijf speciaal voor de elektrische auto of regeling voor de elektrische rijder.