09
augustus

Futuristische bodemplaat “Corellian” maakt leaseauto 15% zuiniger

Gisteren luisterden wij naar de herhalingen van de Nationale Autoshow op BNR en daar kwam het bedrijf Corellian aan het woord. Een bedrijf dat zich richt op het zuiniger maken van de auto door middel van een bodemplaat met diffuser. De bodemplaat moet voor een brandstof besparing van 15% zorgen.

Een aftermarket bodemplaat die voor een besparing van 15% zorgt aan brandstof zorgt. De eerste vraag die in ons opkomt is waarom ontwikkelen fabrikanten dit niet zelf. Het blijkt dat het voor fabrikanten nog niet rendabel is om een bodemplaat te ontwikkelen omdat dit niet meegenomen wordt in de testcycli die de fabrikanten moeten doorlopen voordat de auto op de markt komt.

Studenten aan de Universiteit van Eindhoven dachten hier anders over en zijn het bedrijf Corellian gestart. Ze hebben een bodemplaat met diffuser ontwikkelt die de onderkant van de auto meer aerodynamisch maakt. Op het ogenblik wordt er getest met een uit aluminium vervaardigde bodemplaat maar er is een samenwerking aangegaan met het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium, om te kijken of de bodemplaat ook uit hoogwaardig carbon fiber ontwikkeld kan worden. Dit zou de duurzaamheid en de stijfheid van de bodemplaat verhogen en tevens een gewichtsreductie opleveren.

Corellian denkt vooral dat grote wagenparkbeheerders/leasemaatschappijen geïnteresseerd zullen zijn in deze kostenbesparende aftermarket bodemplaat. Dit soort partijen zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om kosten te besparen en een kostenbesparing van 15% op het gehele wagenpark is aanzienlijk. Twee Nederlandse leasemaatschappijen hebben het voordeel al gezien en leveren in deze fase testauto’s aan het bedrijf.

De bodemplaat met diffuser moet nog dit jaar in Nederland op de markt komen. Het product wordt op het ogenblik tevens getest door het TUV, dus de verwachting is dat de bodemplaat binnenkort ook in Duitsland op de markt wordt gebracht. Over de prijs laat Corellian nog niets los maar de terugverdientijd zou zo’n 1,5 jaar moeten zijn.