02
november

Futuristisch snellaadstation langs de snelweg

Forenzen opgelet! Binnenkort kan het voorkomen dat u iets vreemds ziet opdoemen langs de kant van de snelweg. Schrik niet en blijf vooral de handen aan het stuur houden. Een soort halve koepel waar alleen maar elektrische auto’s onder staan. Nee, dat is geen schuilplaats tegen de regen omdat elektriciteit en water niet goed samengaan maar wel een snellaadstation. 

Als het aan Fastned ligt dan is er in 2015 om de 40 km een snellaadstation voor elektrische auto’s. En is Nederland in het bezit van het grootste snellaadnetwerk van de gehele wereld. Het idee is ontstaan met het doel om elektrisch rijden te stimuleren. Door het aanleggen van een goede infrastructuur voor het opladen van elektrische auto’s zal de consument ook eerder geneigd zijn om een elektrisch voertuig aan te schaffen.

Maar het was en is nog een hele klus om dit project van de grond te krijgen. Allereerst was het dus noodzakelijk om de vergunning te krijgen om langs de kant van de weg snellaadstations te openen. Daarvoor werd aangeklopt bij Rijkswaterstaat, die in het bezit is van de meeste grond langs de kant van de snelweg. Dit resulteerde in een vergunning om op 200 locaties een snellaadstation gebouwd mag worden door Fastned.

Het ontwerp van het snellaadstation mag futuristisch genoemd worden. Niet wat je gewend bent van een normaal tankstation. Iets meer deze tijd en ook iets langer over nagedacht. Het dak is bijvoorbeeld voorzien van zonnepanelen zodat het snellaadstation ook bijdraagt aan de mogelijkheid om de elektrische auto op te laden.

Voor wat betreft de techniek wordt er samengewerkt met ABB. Deze partij zal er voor zorgen dat op ieder snellaadstation meerdere 50 kWh snelladers komen te staan. Met deze laders zou de elektrische auto binnen 15 tot 30 minuten, afhankelijk van de batterij, kunnen worden opgeladen. Het is nog wel iets langer dan het tanken van de auto maar uiteraard veel beter dan stilvallen op de vluchtstrook.

De snellaadstations komen vooral naast bestaande tankstations te staan waardoor ook van de functionaliteiten van het bemande tankstation gebruikt kan worden gemaakt. Het bekende broodje bal en kopje koffie kan dus nog steeds worden gehaald. Om te kunnen tanken is er een app benodigd. De app zal herkennen bij welk snellaadstation je bent en de keuze geven om een lader te kiezen en dan laden maar.

Uiteraard zal er ook moeten worden afgerekend. Hoe dat in z’n werk zal gaan is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk dat dit via de app zal verlopen alleen zijn we wel benieuwd naar het afrekenmodel? Wordt er afgerekend op een volledig opgeladen auto of op basis van het percentage van de auto dat is opgeladen?

Het eerste snellaadstation wordt binnenkort verwacht en als het aan Fastned ligt dan zijn dat er 2015 al meer dan 200.