02
januari

Ford kiest voor zonne-energie bij nieuwe C-Max

Ford is de laatste tijd bezig met een inhaalslag op het gebied van hybrides en elektrische auto’s. Waar Toyota en bijvoorbeeld Tesla er voor hebben gekozen om compleet nieuwe auto’s te maken op basis van deze vorm van aandrijving. Kiest Ford er voor om hun bestaande modellen te voorzien van een hybride sausje.

Of dit de juiste manier is moet nog blijken maar het heeft geresulteerd in een aantal nieuwe uitvoeringen van bestaande modellen. Zo hebben we eerder dit jaar tijdens Ecomobiel, de elektrische Focus gezien . Nu lezen we dat Ford de C-Max Solar Energi concept meeneemt naar de CES. Vreemd genoeg is CES een elektronica beurs in Las Vegas, die volgende week van start gaat. Ford maakt er een beetje een gewoonte van om tijdens dit evenement een nieuw model te introduceren. Zo werd al eerder de Ford Fusion geïntroduceerd tijdens CES 2013 en Ford neemt ook dit jaar de nieuwe Ford Mustang mee naar de beurs.

Het speciale aan deze nieuwe, of laten we zeggen de geupgrade C-Max plug-in hybrid, is het dak van de auto dat voorzien is van zonnepanelen. Volgens Ford is het mogelijk om de auto, in een dag,  volledig op te laden via de zonnepanelen in het dak. De actieradius van de Ford C-Max Solar Energi is ongeveer 33 km op de elektrische aandrijving en gecombineerd met de normale aandrijving kan deze oplopen tot 1.000 km afhankelijk van het gebruik van de rechtervoet.

Wij twijfelen nog steeds of het aanpassen van de bestaande modellen  met hybride techniek wel de juiste weg is voor Ford. Het toont namelijk niet dat ze enorm veel vertrouwen hebben in hybride ofwel elektrische aandrijving. BMW daarentegen heeft er wel voor gekozen om een complete nieuwe lijn op te zetten met de I3 en de I8. Uiteindelijk zal blijken wat de beste keuze is. Wij denken alleen niet dat Zonne-energie op de lange termijn de juiste oplossing is.