19
september

Fiat 500e toch in Nederland? [updated]

Enige tijd geleden schreven wij een artikel waarin we Fiat Nederland de vraag stelden waarom er geen Fiat 500e in Nederland gekocht kan worden. Niet veel later sprak Sergio Marchionne, de CEO van Fiat, zich uit dat de Fiat 500e alleen voor de Amerikaanse markt was.

De reden dat de Fiat 500e niet voor de Europese markt geproduceerd wordt is dat het Fiat/Chrysler concern leegloopt op deze auto. Volgens Marchionne maakt het bedrijf $ 14.000,- verlies per geproduceerde Fiat 500e. De enige reden dat het merk deze auto maakt is om aan de strenge eisen te voldoen om in de staat Californië auto’s te mogen verkopen.

Logo Fiat 500e

Wij waren daarom stomverbaasd dat we een Fiat 500e op Nederlands kenteken tegen het lijf liepen. Het blijkt dus dat er Nederlanders zijn die de Fiat 500e importeren om er hier mee rond te rijden. Uiteraard is dat erg interessant voor de bijtelling want geen uitstoot betekent weinig tot geen bijtelling. Alleen de aanschafprijs van de Fiat 500e ligt met z’n $ 32.000,- al erg hoog en dan komen daar ook nog de kosten van het importeren bovenop. Dit moet dus wel een liefhebber zijn.

Updated 19 september 2014:

Wij vroegen Jasper Verweij van kenteken.tv uit te zoeken hoe veel elektrische Fiat 500’s er op Nederlands kenteken staan. Uit de statistieken van VWE blijkt dat bovenstaande Fiat 500e hoogstwaarschijnlijk de enige is in Nederland. Nog een opvallend feit waar Jasper achterkwam is dat de Fiat 500e een elektrische voorganger kende genaamd de Fiat Panda Elettra.

Overzicht elektrische Fiat 500e