18
april

Feest der Herkenning tijdens AutoRAI 2015

Vier jaar na het sluiten van de deuren van de AutoRAI was het dan eindelijk zo ver. Op donderdag 16 april om 8 uur precies opende zich de deuren van de AutoRAI 2015 voor de pers. Ook Bijtellingsblog was daarbij aanwezig om verslag te doen van het laatste nieuws op het gebied van zakelijk rijden.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: Echt primeurs waren er maar beperkt. Nederland is niet bij uitstek het land waar de grote fabrikanten hun wereldpremières doen zoals Parijs, Tokio, Genève of Detroit. Het was daarom goed zoeken om de echte premières te vinden. Uiteraard hebben wij er wel een paar gevonden. Voor het overige was de AutoRAI vooral het Feest der Herkenning. De introductie van de Skoda Superb hadden we al gezien in Geneva tijdens de Autoshow, waar wij ook al de Opel Karl hadden gezien.

De introducties van de AutoRAI 2015

Het echte grote nieuws kwam van Opel, Kia, Mclaren en Subaru waarbij misschien de laatste nog wel interessant kan worden voor de leasemarkt. Opel brengt een snelle versie uit van de Adam Rocks en Kia heeft de Picanto uitgerust met een vier cilinder motor en met sportieve bumpers. Mclaren bracht ook iets compleet nieuws mee naar de beurs en dat is de Mclaren 570S met 570 pk en 600 Nm koppel een heerlijke Porsche-killer maar niet echt materiaal voor de leaserijder. Onverwachts bracht Subaru de vervanger van de Legacy genaamd Levorg. De Legacy is te groot geworden voor de Europese markt en daarom heeft Subaru de Levorg geïntroduceerd. Op het eerste gezicht een mooie station die helemaal past in de lijn auto’s die Subaru aanbiedt. Toch hebben wij het vermoeden dat ook deze auto in Nederland niet veel leaserijders zal trekken. Het is nog onbekend wat de uitstoot gaat worden van de Levorg maar de verwachting is dat deze toch minimaal 20% bijtelling zal krijgen.

Weinig echt groot nieuws voor de leaserijder maar wat is het toch fijn om de mogelijkheid te hebben om alle leasetoppers van dichtbij te bekijken. Zo hebben wij genoten van de nieuwe Skoda Superb, de Volvo XC90 en de Mercedes C350 plugin hybrid. Zo hebben wij ons staan vergapen bij de nieuwe Audi Q7 en de Renault Espace.

Private lease wat de klok slaat

Wat ons ook opviel waren de vele private lease initiatieven. De meest in het oog springende was die wel van Leaseplan. Neerlands grootste leasemaatschappij gaat na de succesvolle samenwerking met Mediamarkt een nieuwe joint-venture aan met de bekende grootgrutter uit Zaandam. Vanaf volgende week kan er bij de Albert Heijn XL naast kaas en vleeswaren ook een Hyundai I10 of I20 worden besteld. De Hyundai I10 wordt door Leaseplan voor € 150,- per maand aangeboden en de I20 voor € 200,- per maand. Wederom heeft Leaseplan het voor elkaar gekregen om de auto’s tegen een competitieve prijs aan te bieden. Naast Leaseplan waren er vele anderen die private lease aanboden, onder andere Smart met een Smart ForFour voor € 199,- per maand.

Opperbeste stemming

Ondanks dat het niet de allure heeft van de Autosalon van Geneve is het toch fijn dat het evenement weer terug is voor de Nederlandse autobranche. Iedereen was in opperbeste stemming en vond het fijn om elkaar weer eens de hand te schudden. Ook voor de bezoeker valt er genoeg moois te zien en als deze in grote getale naar de RAI komen dan mogen wij dit over 2 jaar vast nog eens over doen. Een sfeer-impressie van de beurs kan hier onder gevonden worden.