25
juni

Fastned krijgt lening van 2,5 miljoen

Afgelopen periode hebben wij meermaals geschreven over de beursgang van Fastned, het Nederlandse bedrijf dat een landelijk dekkend snellaadstations wil aanleggen. Om een beetje vaart in de zaak te krijgen heeft het bedrijf een lening aangevraagd en ook toegewezen gekregen.

Laten we even je geheugen opfrissen. Begin november 2013 schreven wij voor het eerst over de futuristische snellaadstations die langs de kant van de snelweg zouden gaan verrijzen.  Eind november dat jaar werden de eerste snellaadstations geopend en sinds dien breidt het netwerk van snellaadstations zich steeds verder uit in Nederland.

Begin mei dit jaar wordt er naar buiten gebracht dat Fastned naar de beurs gaat. Niet de AEX, maar de NPEX. Een digitale effectenbeurs voor bedrijven die nog te weinig waarde hebben voor een notering aan de NYSE/Euronext. Hierdoor wordt het mogelijk voor iedereen om in Fastned te investeren.

Bijna gelijktijdig met de bekendmaking van de beursgang ontstaan er ook twijfels omtrent de businesscase van Fastned. De actieve community rondom het merk Tesla zet openlijk vraagtekens bij de haalbaarheid van de uitrol van snellaadstations. De leden van de Telsa Motor Club zien het niet gebeuren dat een abonnement voor € 100,- per maand wordt afgenomen als het ook mogelijk is om thuis voor € 0,23 per kWh te laden. Een van de oprichters van Fastned reageert persoonlijk en probeert de twijfels bij de Tesla community weg te nemen.

Deze week wordt bekendgemaakt dat het bedrijf een lening heeft verkregen van 2,5 miljoen euro van Flowfund om de uitrol van de snellaadstations te versnellen. Waarschijnlijk duurt het te lang om goedkeuring te krijgen van de AFM op de prospectus voor de beursgang en zat het bedrijf zonder inkomsten. Met een lening als deze kan Fastned in ieder geval vooruit en heeft het bedrijf bestellingen gedaan voor de bouw van de snellaadstations. Per september moet er per week, één nieuw snellaadstation worden opgeleverd.

Nieuwe locaties Fastned

De locaties waar Fastned per september door middel van deze lening kan gaan bouwen zijn de volgende:

  • Mienscheer (A7, Drachten – Groningen)
  • Witte Molen (A28, Groningen – Assen)
  • Broerdijk (A7, Amsterdam – Afsluitdijk)
  • De Horn (A7, Afsluitdijk – Amsterdam)
  • Knorrestein (A12, Utrecht – Den Haag)
  • Zuidpunt (A16, Rotterdam – Breda)
  • Elsgeest (A44, Den Haag – Amsterdam)
  • Swentibold (A2, Maastricht – Eindhoven)
  • Knuvelkes (A2, Maastricht – Grens)
  • Patiel (A2, Grens – Maastricht).