21
september

Elektrische auto volgend jaar 4% bijtelling

Enige weken geleden brachten wij het verhaal dat de bijtelling op volledig elektrische auto’s misschien zou komen te vervallen. Omdat met het invoeren van de 7% bijtelling, de elektrische auto markt zou instorten. Na prinsjesdag is bekend geworden dat staatssecretaris Weekers daar toch een stokje voor gestoken. Vanaf 2014 betaald men voor een elektrische auto 4% bijtelling.

Dit nieuwe bijtellingstarief geldt alleen voor de volledig elektrische auto’s waarbij de Co2 uitstoot lager is dan 49 gr/km. De zogenaamde plug-in hybrids vallen buiten de 4% bijtelling categorie ook al is de uitstoot van deze auto lager dan 49 gr/km. Deze laatste regeling zal kwaad bloed zetten bij de plug-in hybrid rijder maar zal de verkoop van volledig elektrische auto’s alleen maar stimuleren.

Overzichtelijker wordt het er daarentegen niet op. Met nog een bijtellingscategorie staat de teller nu op 5. De grote vraag is natuurlijk hoe lang de overheid de elektrische auto blijft ondersteunen. Want op een bepaald moment moet ook de elektrische auto op eigen wielen kunnen staan. Aankomende verkiezingen, en als het aan de PvdA ligt dan komen die snel. Zal het nieuwe 4% bijtelling tarief op de elektrische auto wederom een heet hangijzer worden.