08
januari

Eindelijk Android in de onze auto’s!

Wederom nieuws van de grootste Electronica beurs ter wereld, de CES in Las Vegas. Dit keer geen introducties van zelf opladende Fords door middel van zonnepanelen, maar een aankondiging van een samenwerking. Google, Audi, GM, Honda en Hyundai hebben een alliantie opgezet om samen aan de slag te gaan om Android te integreren in aankomende modellen.

Uiteraard maakt menig autogebruiker op dit ogenblik al gebruik van Android in de auto maar gebeurd dat voornamelijk via de smartphone. Volgens Google kan Android veel meer dan het aansturen van tablets en smartphones. Integratie in de auto zou een hele mooie volgende stap zijn. Dit is voor het eerst dat er zo’n grote alliantie opstaat om deze stap te zetten. In het verleden zagen wij wel partijen alleen proberen deze stap te maken. Denk hierbij aan Parrot of Devium Dash, het Kickstarter project waarbij de smartphone geïntegreerd werd met de radio unit.

Waarom autofabrikanten niet veel eerder een samenwerking zijn aangegaan met Google (Android) of Apple is ons een raadsel. Zeker met de intrede van de touchscreen besturing hadden wij verwacht dat deze stap al veel eerder gemaakt zou worden, want dit zijn toch bij uitstek de partijen met de meeste ervaring met touchscreen en gebruiksvriendelijke software. Zelfs bij de duurdere auto’s was en is vaak de gebruiksvriendelijkheid van de boordcomputer/navigatie een punt van kritiek. Onvindbare features of oneindige menu’s komen vaker voor dan dat fabrikant liefheeft.

Het eerste doel van deze samenwerking is om een platform te ontwikkelen gebaseerd op Android wat gebruikt kan worden door de verschillende autofabrikanten. Het voordeel van dit platform wordt tweeledig, de autofabrikanten kunnen hun capaciteit stoppen in het door ontwikkelen van de auto terwijl het voor android ontwikkelaars heel makkelijk maakt om software te ontwikkelen voor in de auto. Wij verwachten daarom met de intrede van dit platform ook een heel gevolg van nieuwe soft/hardware innovaties voor in de auto, voorbeelden hiervan zijn Automatic of het kickstarter project Fuse. Ook de koppeling van de computer van de auto aan de smartphone zou hierdoor een stuk makkelijker worden en de daarbij horende gemakken zoals het op afstand aanzetten van de stoelverwarming of airconditioning.

Een positieve ontwikkeling dus voor iedereen. Het is natuurlijk nog wel de vraag hoe deze samenwerking gaat uitpakken maar de voortekenen zijn goed.