04
februari

Eerste beelden Kia Soul EV

Het was al bekend dat Kia met een nieuwe elektrische auto zou komen. Dat was aangekondigd in aanloop naar de Chicago Autoshow die dit weekend losbarst. Op de website van Kia Nederland wordt gemeld dat de Kia Soul EV per eind 2014 leverbaar is.

De nieuwe Soul zal alleen maar verkrijgbaar worden in een elektrische variant en heeft niet een compleet vernieuwd design meegekregen. Volgens de specificaties zou de nieuwe Kia Soul EV een actieradius hebben van zo’n 200 km en zijn de 27 kWh batterijen opgeladen in zo’n 25 minuten, tenminste als er een krachtstroom aansluiting beschikbaar is. De auto wordt aangedreven door een 109 pk tellende elektromotor die er voor zorgt dat de auto in 12 seconde naar de 100 sprint.

Qua uiterlijk verschilt de Kia Soul niet veel van huidige Soul met ontbrandingsmotor maar is er wel veel gedaan om het omgevingsgeluid beter te dempen. De auto is voorzien van isolatie en een geluidssysteem dat onder de 20 km/u een geluid buiten de auto produceert, om zo de voetgangers en fietsers te waarschuwen dat je er aan komt. Enige optische verschillen zijn de led verlichting aan de voorkant en een gesloten grille. Al met al niet veel nieuws aan de Koreaanse horizon.

Aangezien het hier gaat om een volledig elektrische auto gaat zal de Kia Soul beschikbaar worden met 4% bijtelling. Hierdoor wordt het een interessante auto voor de zakelijke rijder die ook nog wat wil vervoeren. Want binnen deze prijsklasse is maar weinig concurrentie van modellen met dezelfde ruimte. Of we de Kia Soul EV veel zullen gaan zien, betwijfelen we. De Soul heeft toch een uitgesproken uiterlijk wat niet iedereen zal aanspreken. Volgens de bronnen zal de auto zo’n $ 30.000,- gaan kosten dus hoogstwaarschijnlijk zal je er hetzelfde in euro’s voor moeten neertellen.