18
maart

De nieuwe Renault Trafic – praktisch maar weinig vernieuwend

Begin februari toonden wij hier al de eerste beelden van de nieuwe Renault Trafic. Gisteren werd de auto dan ook echt voor het eerst aan het publiek vertoond. Wat ons direct opvalt is dat de eerste beelden die we in februari te zien kregen, er een stuk spectaculairder uitzagen dan de auto die gisteren is geïntroduceerd.

Wij waren bij de eerste schetsen vooral onder de indruk van de lijnen die de Renault Trafic had meegekregen. Het zag er verfrissend en innovatief uit in een segment wat daar nou niet direct om bekend staat. Een busje is bij uitstek praktisch en uiterlijke pracht stond altijd op een tweede plek, als het daar al stond. De eerste schetsen van de Renault Trafic brachten daar verandering in maar helaas het pragmatische heeft overwonnen want het eindproduct grijpt toch weer terug naar het oude vertrouwde.

Never change a winning Trafic

Dat moeten ze gedacht hebben bij Renault. Al sinds 1980 is de Trafic toch een van de toonaangevende modellen op bedrijfswagen gebied. Vooral de afgelopen 15 jaar was de Trafic niet uit het straatbeeld weg te denken. Dat zal de aankomende jaren ook zeker zo blijven. Met de nieuwe neus van Laurens van Acker, die we toch beter vinden smoelen op de nieuwe Twingo. Ziet de Trafic er fris uit.

Wat motoren betreft krijgt de Trafic de laatste reïncarnatie van de 1.6 dCi motor, die binnenshuis is ontwikkeld. Deze nieuwe diesel is verkrijgbaar in twee verschillende smaken, namelijk met één of twee turbo’s. Laatstgenoemde moet volgens de tests een verbruik hebben van 6 liter per 100 km, oftewel 1 op 16. Deze mooie cijfers zullen menig bus-eigenaar doen overhalen tot de aanschaf van een nieuwe Trafic. Dit is een besparing van meer dan een liter per 100 km en dat kan op jaarbasis toch gaan optellen.

De nieuwe Trafic wordt in wel 70 verschillende uitvoeringen beschikbaar; dubbele cabine, gesloten bestel of als personenvervoer variant. Alle smaken zijn beschikbaar. Aankomende zomer is de bestelbus dan ook echt verkrijgbaar bij de dealer. De prijzen zijn nog niet bekend gemaakt.