29
december

De hoogtepunten van 2014

Ontwaakt uit de winterslaap die het kerstweekend heet is dit het ideale moment om terug te kijken op 2014. We laten onze hoogtepunten van het afgelopen jaar de revue passeren. 

Terugkijkend op de afgelopen 365 dagen vallen er een aantal dingen op. Zo heeft het tweede gedeelte van het jaar in het teken gestaan van Staatssecretaris Wiebes en zijn bijtellingsperikelen. Ook wij hebben uitgebreid verslag gedaan van de wetswijzigingen die op de planning staan voor 2016. Gelukkig is er voor het einde van het jaar wel duidelijkheid gekomen voor de leaserijder en de gehele autobranche. De verwachting is dat we aankomend jaar een soortgelijke situatie gaan krijgen voor de periode na 2016.

Een hoogtepunt voor ons was de eerste kennismaking met een elektrische motor, de eROCKIT. Een van origine Duitse elektrische motorfiets met trappers die zonder problemen met het verkeer meerijdt op de snelweg. Dit was de eerste keer dat we over een motor als vervoersmiddel voor de zakelijk rijder schreven, inclusief veelgestelde vragen (FAQ: motor van de zaak).

2014 was het jaar van de aankondiging van de 7% bijtelling in het D-segment. Het was groot nieuws dat Volkswagen in 2015 komt met een Plug-in Passat. De verwachting is ook dat Skoda met een Superb komt waarbij gebruik zal worden gemaakt van hetzelfde blok als de Passat.

In 2014 maakten we ook kennis met youngtimer lease. Schreven wij begin dit jaar voor het eerst over de fiscale voordelen van youngtimer lease, enige tijd later reden we zelf een waardig alternatief voor het hedendaagse zakelijke wagenpark, een Jaguar XJR van 17 jaar oud. Deze youngtimer overtrof onze verwachtingen en is in onze ogen een goed alternatief.

Fastned, wil als eerste bedrijf in Nederland een landelijk dekkend laadnetwerk langs de snelweg creëren. Iets wat Tesla door heel Europa probeert te doen. Omdat Fastned geld nodig heeft voor de verdere uitrol van het laadnetwerk is besloten om naar de beurs te gaan. Iedereen kon een aandeel Fastned kopen, wel waren er twijfels rond de businesscase van Fastned.

Afgelopen jaar was tevens het jaar van de deelauto. De deelauto initiatieven voor zowel de particuliere en de zakelijke marktschoten als paddenstoelen uit de grond. We hebben zelf de proef op de som genomen en een dag gebruik gemaakt van een plaatselijk deelauto initiatief waarbij een Nissan Leaf op zonne-energie gereden kan worden. Een uiterst interessante ervaring en we zien zeker een toekomst voor de deelauto. De trend zal zich de aankomende jaren verder ontwikkelen. Wij zijn vooral geïnteresseerd in initiatieven waarbij de leaseauto gedeeld kan worden om zo wat van de kosten terug te verdienen.

Private lease is ook een leaseproduct dat volwassen is geworden. Steeds meer conventionele leasemaatschappijen bieden private lease concepten voor de particuliere markt. Maar ook nieuwe partijen doen hun intrede, zoals Natuur & Milieu. Deze partij biedt alleen elektrische auto’s aan via een private lease constructie.

Het jaar 2014 was een mooi jaar en we kijken dan ook met veel plezier uit naar wat ons in 2015 te wachten staat. We zijn nog velen hoogtepunten uit het afgelopen jaar vergeten maar kijk gerust eens terug in onze archieven. Ook aankomend jaar zullen we weer uitgebreid verslag doen van de leasemarkt en alles wat daarmee te maken heeft.