18
juni

Complete ritregistratie essentieel voor belastingaftrek

Op het moment dat je een auto van de zaak gaat rijden krijg je te maken met bijtelling en de daarbij horende ritregistratie. Om bijtelling te voorkomen is het belangrijk om een goede, heldere registratie van de gereden kilometers bij te houden.

Gebruik je de zakelijke auto ook als privé auto? Dan is het niet nodig om je kilometers te registreren, want dan betaal je sowieso bijtelling. Wanneer je minder dan 500 kilometer per kalenderjaar privé rijdt met de auto hoef je geen bijtelling te betalen. Dit moet je uiteraard wel aan kunnen tonen, daarom is het belangrijk om je kilometers goed te registreren.

Wat zijn de eisen van een ritregistratie?

Het registreren van de gereden kilometers per jaar is noodzakelijk om aan te kunnen tonen dat je minder dan 500 kilometer privé hebt gereden zodat je geen bijtelling hoeft te betalen. De registratie moet aan een aantal eisen voldoen van de Belastingdienst. De volgende punten zijn noodzakelijk te vermelden in je ritregistratie:

  • Datum en tijdstip van de rit
  • Is de rit zakelijk of privé?
  • De beginstand en de eindstand van de kilometerteller
  • Adres van vertrek en adres van aankomst
  • Bij afwijkende route dient de reden hiervan beschreven te worden
  • Wanneer tijdens een zakelijke rit ook privé kilometers gereden worden dienen deze kilometers apart geregistreerd te worden
  • Het kenteken, merk en type van de auto
  • De periode waarin de auto gebruikt wordt door de huidige bestuurder

Belastingaftrek kosten privé auto

Wanneer je zakelijke kilometers maakt met je privé auto bestaat de mogelijkheid om BTW terug te krijgen over de brandstof- en onderhoudskosten, ook hiervoor is het belangrijk dat je een heldere kilometerregistratie bijhoudt. In de registratie kun je zien hoeveel procent je zakelijk hebt gereden, dit percentage is dan aftrekbaar. Stel dat je 35 procent zakelijk rijdt en 65 procent privé, je mag dan 35 procent BTW van de gemaakte autokosten aftrekken.

Wanneer je dus een auto van de zaak rijdt, maar geen bijtelling wilt betalen, of wanneer je een privé auto hebt waarmee je ook zakelijke kilometers maakt is het belangrijk om een goed systeem te hebben voor je kilometerregistratie. Je kan ervoor kiezen om een geautomatiseerd systeem in de auto te laten plaatsen of je kan ervoor kiezen om de registratie handmatig bij te houden. Houdt er rekening mee dat je bij een geautomatiseerd systeem let op het keurmerk ritregistratie. Dit keurmerk wordt goedgekeurd door de Belastingdienst.