14
mei

CNG, een brandstof om rekening mee te houden

Dat CNG een brandstof is die in opkomst is was ons al opgevallen, alleen hadden wij het bewijs in cijfers nog niet voorhanden. Die vraag hebben wij uitgezet bij Jasper Verweij, de kenteken factchecker van Nederland. Binnen de kortste keren had hij een analyse gemaakt van het aantal geregistreerde CNG auto’s in Nederland.

Uit de cijfers van Jasper blijkt, dat tot op heden 2012 het beste jaar was voor de aardgasauto, maar dat er een grote kans bestaat dat dit jaar het record verbroken gaat worden. In 2012 werden er in totaal 1.865 auto’s geregistreerd met CNG. Dit jaar staat de teller al op 736 stuks. Het gaat hier dan niet alleen om personenauto’s maar ook bedrijfswagens en bussen worden in deze cijfers meegenomen.

Historische analyse CNG registratie's per jaar in Nederland

De reden waarom wij het gevoel hebben dat CNG in opkomst is, kwam doordat steeds meer fabrikanten besluiten om een auto uit te brengen op aardgas. Een korte opsomming van de pas geïntroduceerde aardgas auto’s en nog te verwachten modellen leert ons dat vooral de VAG merken druk zijn met CNG.

De reden waarom vooral de VAG merken zich bezighouden met CNG is terug te leiden tot het MQB platform. Dit is het modulaire platform waarop verschillende modellen van VAG worden gebouwd. Binnen dit platform is rekening gehouden met het plaatsen van de aardgas tanks,waardoor dit eigenlijk toe te passen is bij ieder model dat op basis van dit platform wordt geproduceerd.

Uit de cijfers blijkt dat VAG wel de grootste is maar dat voorheen vooral Fiat zijn geld had gezet op aardgas. Vooral de bedrijfswagens van Fiat, de Doblo en de Ducato, staan erg hoog in de top 25. Een ander interessant gegeven is,  als er wordt gekeken naar tweedehands personenauto’s op aardgas, dat vooral de Fiat modellen worden aangeboden. De nieuwe modellen die hierboven staan aangegeven komen nog niet terug in de cijfers omdat deze veelal te nieuw zijn. Alleen de Audi G-TRON en de Eco-up! hebben zich al stevig gevestigd in de top 25. We verwachten dat deze modellen in de loop van het jaar hun intrede zullen doen.

Top 25 aardgas auto's

Al met al lijkt het er toch op dat ons gevoel over de opkomst van CNG als brandstof juist was. Uiteraard is het in verhouding tot alle andere brandstoffen nog steeds maar een beperkt aantal maar er zit zeker groei in. Ook met de intrede van GroenGas en de wetenschap dat CNG in Duitsland al meer ingeburgerd is, wat goed te zien is in het aanbod tweedehands aardgas auto’s waardoor importeren ook interessant kan zijn. Zien wij het wel gebeuren dat Aardgas op termijn groter kan worden dan LPG.