23
januari

Chevrolet Spark EV – betaalbaar elektrisch maar niet voor Europa

Chevrolet, het merk dat in Europa binnenkort niet meer aanwezig zal zijn, presenteert de nieuwe Spark EV. 

De Chevrolet Spark was in Nederland misschien wel het best verkopende model van Chevrolet. Vooral de uitvoering die op LPG G3 reed was in trek bij de zuinige Hollanders. In Amerika brengt Chevrolet de Spark EV op de markt. Een elektrische auto met een zacht prijsje. De elektrische Spark, die nu nog beter zijn naam eer aan doet, is al verkrijgbaar vanaf $ 17.845,-. Er moet wel gezegd worden dat dit na belasting toeslag is.

Vanaf dit voorjaar is de Chevrolet Spark EV naast Californië en Oregon ook verkrijgbaar in Maryland. De auto heeft een elektromotor meegekregen die goed is voor 110 KW, wat ongeveer gelijk staat aan 130 pk. De Spark EV heeft een koppel van 444 Nm, wat natuurlijk enorm veel is voor zo’n kleine elektrische stadsauto. De sprint naar de 100 wordt dan ook gedaan in zo’n 9,6 seconde. Helemaal niet interessant maar toch leuk om te weten.

Het belangrijkste voor de Spark EV is natuurlijk het bereik. Volgens de specificaties heeft een volgeladen Spark EV een bereik van zo’n 132 km. In de praktijk zal het bereik waarschijnlijk iets lager liggen. Maar toch, voor nog geen 20.000 dollar, ben je in het bezit van een elektrische stadsauto met een bereik van rond de 100 km. Voor de prijs van een Tesla Model S, koop je vier elektrische Chevrolet Spark. De 17 kWh tellende accu van de Spark EV is in ongeveer 20 minuten voor 80% opgeladen. Hiermee is de auto enorm geschikt voor in en rond iedere stad met een goede oplaad infrastructuur.

In Amsterdam kennen wij de verschillende elektrische deelauto initiatieven. De stad staat vol met elektrische Smarts die gratis mogen parkeren. De Spark EV zou een goed alternatief zijn voor de Smart. Helaas zal de elektrische Spark niet verkocht worden in Nederland. Met het verdwijnen van het merk Chevrolet uit Europa is ook de kans verkeken dat deze auto naar Europa zal komen. Het zou nog kunnen dat GM de elektromotor onder brengt in één Opel maar daar is verder nog niets over bekend. De verwachting is daarom ook, dat net zoals de Fiat 500e, de Chevrolet Spark EV nooit naar Nederland zal komen.