06
januari

Bouw zelf je elektrische auto in 7 dagen

We schrijven hier al een tijdje over elektrische voertuigen en hebben zelfs al een keer mogen rijden in een elektrische Volkswagen Kever. In onze ogen zit er veel potentie in pakketten die van je huidige auto een elektrische voertuig maken, vooral als er betaalbare batterijen komen die het rijden van langere afstanden mogelijk maakt.

Uiteraard zijn er al verschillende mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan. Zoek bijvoorbeeld maar eens op de term “DIY EV” in een zoekmachine, duizenden pagina’s van mensen die zelf zijn gaan klussen en daar uitgebreid verslag van doen op fora of blogs. Een hele grote bron aan informatie.

Zo kwamen wij ook Gary Krysztopik tegen, een man die al jaren bezig is met het ombouwen van bestaande auto’s naar elektrische auto’s. Vanuit deze passie en hobby is hij ook aan de slag gegaan om een handleiding te maken voor het maken van een compleet elektrische auto. Helemaal van scratch af, dus geen donorauto of een bestaande auto ombouwen.

Het wordt zelfs nog gekker. Gary geeft namelijk aan, dat nadat alle onderdelen binnen zijn, het ongeveer 7 dagen duurt om deze auto te maken. De reden dat Gary er voor gekozen heeft om de producten zo uit te kiezen dat het maar 7 dagen duurt om de auto te bouwen is omdat je wilt voorkomen dat het een meerjarig project wordt. Mensen en vooral mannen, beginnen aan een project en komen er dan achter dat er toch meer tijd in gaat zitten dan verwacht en stellen het dan uit en je weet van uitstel komt afstel.

De zelfbouw EV van Gary is natuurlijk niet een volwaardige auto maar kan op den duur met uitbreidingen bijvoorbeeld worden voorzien van bodypanels. Volgens Gary is het wel noodzakelijk dat je enige kennis van elektronica hebt want anders kunnen die 7 dagen uitlopen naar 7 maanden.